Dojenje je kao ljubav, ne može vas niko na nju naterati

Svaka prva nedelja avgusta posvećena je obeležavanju važnosti dojenja u celom svetu. Zaštita dojenja – Podeljena odgovornost tema je 2021. godine, a događaje u celom svetu inicira i organizuje Svetska alijansa za akciju dojenja (VABA), globalna mreža koja ima za cilj zaštitu, promociju i podršku dojenju širom sveta. Ona sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Unicefom kako bi pružila pomoć majkama širom sveta.

Dojenje je nezamenjivo kada razmišljamo o ishrani beba, zaštiti od infekcija, smanjenju siromaštva i sigurnosti i zdravstvenoj ispravnosti hrane. Sa druge strane, paradoksalno zaposlene mame u zapadnim zemljama često moraju da se vrate na posao već sa bebinih tri ili četiri meseca starosti. Stoga se razmatraju mnogi načini i mogućnosti da se dojenje u takvim uslovima održi što duže. Izvesnu pomoć u tom smislu pružaju pumpice za izmlazanje, te čuvanje mleka u specijalnim flašicama u frižideru.

Takođe jedan od segmenata podrške majkama, rad je na osvešćivanju važnosti slobodnog dojenja u javnosti. Tim povodom se u ovim danima organizuju različiti foto konkursi koji promovišu ovu aktivnost majki, koje se u mnogim krajevima sveta još uvek ustručavaju da slobodno podoje svoje dete, ma gde se zatekle u javnosti. Znamo da se bebe doje na zahtev, pa je upravo ta vrsta slobode za majke važna kako se dojenje ne bi odlagalo.

Istina je i da često nešto što se zvanično proklamuje za posledicu nema željeni efekat, jer se pravi psihološki pritisak i na sve one majke koje će se odlučiti da ne doje svoje dete. Na dojenje niko nikoga ne može naterati, ma koliko mu objašnajavo dobrobiti majčinog mleka. Ukoliko vas zanima više o dojenju, pročitajte tekst Avantura zvana DOJENJE. Svaka majka ima pravo na izbor i zato se kao društvo svakako dublje trebamo zapitati šta je ono što će od uslova života pogodovati podsticaju majki na dojenje. To su pre svega uslovi na samom porođaju, jer je porođaj najtesnije povezan sa prvim danima kada se dojenje uspostavlja.

Obzirom na ovogodišnju temu ZAŠTITIMO DOJENJE – PODELJENA ODGOVORNOST , Menda samo u našoj online prodavnici ima akciju -20%, od 01. do 07. avgusta tokom Svetske nedelje dojenja na određene artikle iz NUK programa ( ručna pumpica Jolie, tuferi za grudi Ultra Dry, tuferi za grudi Ultra Dry Comfort i štitnici za bradavice ) . U tom istom vremenskom periodu, prve nedelje avgusta, slaćemo paketiće sa po 20 tufera za grudi svim našim kupcima online, a isti poklon čeka i svaku mamu koja poseti neku od naših radnji.

Voleli bismo da ovakve i slične akcije podstaknu mame u našoj zemlji na promenu statistike po kojoj samo je 12% mama koje doje do trećeg meseca bebinog života. Dobrobiti dojenja su višestruke, kako za bebu tako i za majku. Malo je toga zdravije i dragocenije od majčinog mleka, ali naravno da svaka mama ima pravo na svoj izbor. Isto tako majke koje ne doje iz bilo kog razloga svakako nisu manje dobre majke, koje manje vole svoju decu. Ljubav je ona najvažnija hrana za vaše dete, a to sve majke svakodnevno i bezuslovno pružaju svojoj deci.

Nataša Vukićević, redakcija Mamino ćoše
Foto arhiva NUK

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: