Naučite decu da misle

Da li ste znali da se znanje deli na reproduktivno i funkcionalno znanje? Ovo prvo vam je sigruno poznato, jer ste kroz školovanje mnogo puta čuli da je „ponavljanje majka znanja“. Izgleda da ova poslovica nije istinita i nažalost učinila je da ni mi tokom školovanja mnogo toga nismo naučili, odnosno zapamtili. Sve što se uči kroz reproduktivno učenje, jednako se brzo zaboravlja.

U nauci koja se zove neurobiologija danas znamo da su najveće regije u mozgu asocijativne, pa je stoga to prostor za naše učenje. A to znači gledanje, opažanje i povezivanje. Još ukoliko sve to izvedemo kroz igru, utoliko će naša deca više i lakše učiti.

Takvoj vrsti učenja pre svega prethodi dobra motorika. Ne branite deci da puze, skaču, trče i ostalo. Deca treba da su što više u pokretu, a što manje ispred ekrana. Samo učenje treba uvek da bude igra. Igra pogađanja, zagonetke, zagonetne priče. Pokušajte da u svakoj prilici deci postavljate pitanja primerena njihovom uzrastu. Da povežu, sklope pojmove u mozaik i odgovore.

Da bi to bilo lako i zabavno, treba da postoji maksimalno rasterećenje od greške. Dozvolite im da kažu prvo što im padne na pamet, jer ni jedan odgovor nije glup. Nikada se ne postavljajte spram deteta superiorno, već naprotiv dajte im da vam oni zadaju zadatke, zagonetke, jednako kako vi to radite njima. U takvoj svakodnevnoj interakciji, vaše dete će naučiti da razmišlja i sticaće funkcionalno znanje. Ono znanje koje će mu uvek biti upotrebljivo za život i koje će mu biti dobra odskočna daska za polazak u školu.

Više o ovoj temi naći ćete na sajtu Nikola Tesla Centar – sistema učenja koga su kreirali prof. dr Ranko Rajević i Uroš Petrović. Uroš Petrović je i naš poznati pisac za decu, sa velikim brojem naslova i autor je mnogih zbirki zagonetnih priča, što je idealna literatura za malo stariju decu.

Iz svih tih novih naučnih spoznaja je i saznanje da se dete intelektualno formira već do njegove četvrte godine, pa je samim tim i najveća odgovornost upravo na roditeljima. Bez obzira na svu preopterećnost raznim poslovima, verujemo da ćete uvek naći dovoljno vremena da ove neke spoznaje uvrstite u vašu svakodnevnu praksu.

N.V., redakcija Mamino ćoše

One thought on “Naučite decu da misle

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: