Šta delite u priči sa drugaricama

Drugarice su neophodni deo života svake mame. Drugarice su „sapatnice“ jer često delite slične probleme i dileme. Šta je tema vaših razgovora sa drugaricama? Da li su to priče o vašem partnerskom odnosu ili su problemi vezani za decu i njihovo odrastanje?

U našoj kulturi, još uvek su prijatelji na prvom mestu, ispred psihologa i raznih drugih stručnjaka za našu psihu i dušu. Pa tako kada stignu mame odvoje vreme za jednu kratku kaficu ili sokić sa svojom drugaricom, a onda priči nikad kraja.

Naravno tu su i telefoni, porukice i sve ostalo čime danas komuniciramo sa našim bliskim prijateljicama. Da li postoji intima vašeg porodičnog života koju ne delite ni sa kim? Ako postoji, na pravom ste putu da očuvate vaše porodično gnezdo.

Nekada se čini kako o svemu možemo da pričamo sa svojim drugaricama. Pogotovo, ako su one sklone tome da sa svoje strane podele i najsitnije detalje svog porodičnog miljea. Nemojte da vas to zavede. Mnogo toga možete podeliti sa prijateljima, ali ako želite da vaš partnerski odnos ostane van domašaja uticaja drugih, čuvajte ga i delite intimu samo sa vašim partnerom.

Isto je i sa decom. Dok su deca mala, čini vam se kako sa svima možete razgovarati o raznim problemima, no kako deca rastu i počinju da vas razumeju, neće im se često svideti da budu tema vaših razgovora sa drugaricama i doći će taj dan, kada postanu tinejdžeri i kada će vam izravno to saopštiti. Zabraniće vam da delite njihove fotografije na društvenim mrežama, da pričate o njima sa svojim drugaricama, a posebno o njihovim simpatijama ili prvim ljubavima.

Važno je da poštujete vašu decu, poput vas samih. Važno je da ispoštujete njihove zahteve i podelite samo one momente za koje vam oni daju dozvolu. Koliko god voleli da se družimo i budemo bliski sa ljudima, treba uvek imati na umu prioritete.

Jedan mali način da te prioritete ispoštujete je i taj da prestanete da delite sa ostatkom sveta sve ono do čega vam je najviše stalo. Ne zato što su to tajne od velike važnosti, već je privatnost svake porodice ono mesto gde se ona čuva.

Danas kada je mnogo razvoda i razlaza i kada ljudi mnogo manje tolerišu međusobne razlike, ovo je samo jedan od načina da smanjimo broj istih. Pričajte o vama samima, vašim ličnim osećanjima i mislima koje su vezane za neke druge oblasti vašeg života kao što su posao, odabir nekog rekreativnog sporta, knjige, filmovi, muzika…i naravno uživajte u druženju sa vašim drugaricama. One su nam i te kako potrebne u ovom poprilično čudnom i otuđenom svetu.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: