U svetu knjiga za velike i male

Mesec oktobar je svakako mesec kada svi razmišljamo o knjigama, jer je tada najveći sajam knjiga u Frankfurtu i čuveni sajam knjiga u Beogradu, a verujemo i u svim većim gradovima Evrope.

U digitalnom svetu knjige i dalje opstaju i onaj ko voli knjige, trudiće se da tu ljubav prenese svojoj deci. Da li je to lako?

Sigurno da nije lak zadatak, ali vredi se potruditi. Knjige mnogo više razvijaju maštu vaše dece, nego bilo koji sadržaj koji će gotov primiti preko ekrana. Kažu da je važno da čitate vašoj deci od malena i da im čitate, čak i kada nauče oni sami da čitaju. Slušanje priča i pričanje priča je magičan svet slika u kojima uživaju i deca i odrasli.

Uvek se možete poigrati sa decom koja još uvek nisu savladala slova i dozvoliti im da neke slikovnice oni vama „pročitaju“. To je aktivnost koja će ih zaokupiti i otvoriti ih za mogućnost da zavole knjigu.

Knjige su kažu naši najbolji prijatelji, koji su uvek tu za nas. Kako god, knjige su izvor mnogih spoznaja do kojih smo došli kroz sve ove godine postojanja. Pisana reč je zapis nečijeg iskustva, znanja, mašte ili osećanja. Knjige nas povezuju u jedno veliko kolo života i zato je divno da i vašu decu uvučete u taj čarobni svet.

Sajmovi knijga su odlična prilika da ih zajedno posetite i izaberete naslove primerene njihovim godinama. Deca će uživati u velikom broju različitih i šarenih slikovnica, enciklopedija, atlasa, bojanki…Danas je svet knjiga bogat i veoma dopadljiv, upravo za decu. Zato budite spokojni oko toga i verujte da će se „seme ljubavi prema knjigama“ kad tad primiti i kod vaših mališana. Čak i ako se to ne desi, znaćete da ste dali sve od sebe i da je razvoj digitalnog sveta nekada svojim uticajem jači od naših nastojanja i dobrih namera.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: