Pričajte sa vašom bebom u stomaku

Pionir prenatalne psihologije Tomas Verni u svojoj prvoj knjizi „Tajni život nerođenog deteta“ kaže da bi se svet istog momenta promenio, kada bi sve majke na svetu od sutra počele da komuniciraju sa svojim bebama u stomaku.

Takođe kaže da pokušate da zamislite da vas neko stavi u jednu polumračnu sobu oko devet meseci i niko da nikada ne pokuca na vrata i ne svrati da vas vidi, kako biste se osećali. Iz svih gore navedenih razloga budite nežni prema vašoj bebi od prvog momenta kada saznate da je beba tu.

Nove spoznaje iz prenatalne psihologije govore o postojanju svesti bebe od najranijih dana njenog postojanja i upravo vaše misli i vaša osećanja oblikuju svest i psihu vašeg deteta. Tokom devet meseci imaćete različite izazove, stresove i događaje na koje ne možete uticati. Kratkoročne brige su normalan deo svačijeg života. Na njih ne možete da utičete i ne brinite zbog istih. Vaša beba će proći kroz sve to lakše, ako svaki put objasnite bebi da su to vaše emocije i vaše brige i potvrdite joj da je voljena i željena, te da je to nepromenjeno.

Ono što bebe najviše uznemirava su ambivalentne misli i osećanja u pogledu nje same. Ako mama ima oprečan doživljaj prema svojoj bebi i trudnoći, ukoliko beba nije dovoljno željena to može da ostavi posledice na razvoj bebe kako u psihološkom, tako i u fiziološkom smislu. Niko ne voli da bude „neželjen“, da bude „problem“ i slično. Prenatalni psiholozi danas potvrđuju da je za bebin razvoj upravo to na određen način „opasno“. Sve ostale probleme bebe će lakše prevazići kada znaju da su željene i voljene od prvog časa.

I na kraju pričati bebi možete svo vreme dok ste budni i tako je uključivati u sav taj svet koji je čeka sa ove strane maminog stomaka. Materica je prva bebina učionica i one već tako male uče i maternji jezik i mnogo što šta još. Zato nova paradigma kaže, vi ne čekate vašu bebu, vaša beba je već tu. Uloga tate jednako je važna, njegovo obraćanje bebi i njegovi razgovori i njegove nežnosti obogatiće bebin svet u koji će ona stupiti sigurno i sa poverenjem da je ovaj svet jedno dobro mesto za život.

N.V. , redakcija Mamino ćoše
Foto – privatna arhiva

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: