Da li ste mama od poverenja

Danas kada sa drugima preko društvenih mreža delimo mnoge „fragmente“ svog života, od toga kako se osećamo, do toga šta jedemo, kada nam deca kreću u školu, a kada su diplomirali ili završili master, pitanje iz naslova je za mnoge izlišno.

Mali broj roditelja ne objavljuje fotografije svojih mališana na društvenim mrežama, ne bi li se pohvalili i podelili sreću što su im deca lepa, pametna ili nadarena. Mnoga deca kada postanu tinejdžeri konačno zabrane roditeljima ovakvu vrstu eksponiranja i stave „veto “ na objavljivanje svojih fotografija.

Međutim pitanje iz naslova, ne odnosi se samo na naše aktivnosti danas na društvenim mrežama. Pitanje se odnosi i na činjenicu da „probleme“ sa kojima se susrećemo u roditeljstvu često delimo sa prijateljima, najčešće sa drugaricama, koje su naravno takođe mame. Taj trend je u našoj zemlji posebno izražen, jer su nam drugarice psihološka pomoć i podrška koju ne tražimo od stručnih lica, kao na zapadu.

Družiti se i deliti svoju intimu sa prijateljima je lepo, ali često ima i one loše strane. Prvo svi problemi sa kojima se susrećemo u roditeljstvu, koren nose u nama samima. Zato kada opisujemo detetovo ponašanje nekom drugom, dobro je da imamo svest o tome i da razgovor vodimo ka uočavanju povezanosti nečeg u nama sa tim što se ispoljava kod deteta. Naravno da nismo svi toliko savršeni da to vidimo i zato su često te rečenice ipak samo o samoj deci „…npr. kako gnjave svakog jutra kada se spremamo za posao ili školu“, „…kako ih knjige ne zanimaju“ i slično.

Kada deca dovoljno odrastu i krenu da razumeju sadržaj mnogih naših razgovora preko telefona, dogodiće se da vas zamole da to ne radite, jer će osetiti da im to ne prija i zato što će to pojačati njihovo osećanje krivice i nekompetentnosti. Važno je da ih tada čujete i razumete. Važno je da prestanete to da radite, jer deca imaju nepogrešiv osećaj za to da tu nešto nije kako treba. Budite dovoljno odgovorni i prestanite da „ogovarate“ svoju decu, čak i kada nisu prisutna da vas čuju.

Naravno posebno se odnosi na stvari koje vam deca govore u poverenju ili žele da to sačuvate kao tajnu, jer su se poverila samo vama. Tema takvih tajni budu prve simpatije i zaljubljivanja. Važno je da čuvate detetove tajne i da se nikada, ali baš nikada istima ne podsmevate. Budite svesni da su detetova osećanja tanana i da uvek prolaze kroz neku fazu odrastanja koja je važna. Poštujte te faze i pre svega poštujte njihovu ličnost, na način na koji biste voleli da vi budete poštovani. Trudite se da budete mama od poverenja, to će vam se u životu višestruko vratiti.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: