Šta su to štap i šargarepa

Štap i šaragarepa su kratki metaforički nazivi za kažnjavanje i nagrađivanje dece. Roditelji često primenjuju „štap“ i „šargarepu“ u nadi da će svoju decu tako vaspitati. „Štap“ ne podrazumeva da bijete svoju decu, već da ih kažnjavate uskraćivanjem određenih stvari.

Često ćete čuti u svom okruženju, a i vi ste to verovatno ponekad činili, „ako ne budeš dobar/dobra nećeš dobiti to i to ili nećeš gledati crtane filmove“…Svaka vrsta kažnjavanja dece podvode se pod tehniku „štap“, jer svakako je neka sila u pitanju. Vi ste veći i moćniji i možete svoje dete da kaznite kako mislite da je primereno. S druge strane tehnika „šargarepa“ je ono kada roditelji nagrađuju svoju decu na različite načine tako što im nude slatkiše ili lutke ili nešto drugo što oni najviše vole, ali opet pod određenim uslovima.

Svaki put kada postoji uslovljavanje dece u nekom njihovom ponašanju, to su tehnike koje teško da mogu da funkcionišu kao vaspitne mere u predškolskom uzrastu. Kod dece se logičko mišljenje, pa samim tim i razumevanje povezanosti određenih uslova, razvija tek od sedme godine. Tek od tog uzrasta mališani razumeju „ako“ – „onda“.

Pre tog uzrasta prosto oni vas ne razumeju. Čuju, ali ne mogu da povežu šta su ta dva pojma, čak i ako kažu da su razumeli. Zato drage mame, pokušajte da izbegnete bilo kakvo uslovljavanje svoje dece, jer tako poštujete njihove razvojne faze i mogućnost da vas isprate u vašim zahtevima. Dolazi do nerazumevanja između roditelja koji ne znaju ove činjenice i dece, pa to često kod mama i tata izaziva ljutnju, jer misle da deca iz nekog svog hira neće da poslušaju. No nije uvek to u pitanju, nekada ne mogu da vas poslušaju, jer ne shvataju te pojmove i tu vezu. Ima mnogo načina na koje možete decu vaspitati bez „ako“ i „onda“. Ne kažemo da je to lako, ali pokušajte da ih pronađete i da imate strpljenje za odrastanje vaše dece.

N.V. , redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: