Bake i deke mogu biti od velike pomoći

Danas kada su roditelji rastrzani između roditeljstva i poslovnih obaveza, pored državnih i privatnih vrtića, tu su i bake i deke, kao potencijalni „servis“ za ispomoć oko dece.

Deca su takođe rastrzana između različitih dodatnih aktivnosti i odlaska u vrtić, pa im boravak kod bake i deke može biti predah u svakodnevici koja je ispunjena mnogim sadržajima.

Ako su vaši roditelji fleksibilni i mogu da istolerišu zahteve koje pred njih stavite kada je čuvanje dece u pitanju, iskoristite svaku pomoć koju mogu da vam pruže. Danas su jedna od prepreka različite navike u ishrani. Naši roditelji teže mogu da prihvate priču o zdravoj i manje zdravoj hrani. Često se čude zahtevima svoje dece da unucima ne treba davati slatkiše, beli hleb i slično. Čude se jer su svoju decu odgajili na svemu tome za šta se danas govori da nije zdravo i nije im jasno zašto su se sada stvari promenile.

Ukoliko ne možete da nađete zajednički jezik oko ishrane dece ili osnovnih stvari vezanih za vaspitanje, možda je bolje da potražite neku drugu alternativu za ispomoć oko dece. No, ukoliko vaši roditelji razumeju vaše zahteve, imaćete veliku pomoć od ljudi u koje sigurno možete imati poverenja da će vašu decu pričuvati sa mnogo nežnosti i ljubavi.

Bake i deke vole unuke na poseban način. Imaju više vremena i strpljenja, jer nemaju obaveze na poslu, mogu da im se posvete mnogo više nego svojoj deci, imaju laganiji ritam koji je u skladu sa ritmom dece. Maloj deci više prija taj spori ritam govora, pevušenja i pričanja priča. Tako su nekako ritmički deca i bake i deke usklađeniji.

Bake i deke sklone su rutini dana. Zna se kada je ručak i odmor posle ručka, a to deca takođe vole. Deca vole atmosferu sigurnosti i spokoja koja je uvek prisutna u kući starijih ljudi. Koliko deca svojim smehom donose radosti svojim bakama i dekama, toliko oni uzvraćaju sa strpljenjem i nežnošću ka deci. Zato je danas baka ili deka „servis“ neprocenjiv u pomoći roditeljima. Ne košta ništa, a usluga je maksimalna.

Možda tako nije u većini zemalja Evrope, ali u našoj zemlji to je i dalje primaran oblik pomoći roditeljima u podizanju dece. Verujemo da je to blagoslov i za decu koja pored mame i tate, odrastaju uz bake i deke. Mnoge mudrosti života, tako se prirodno i spontano prenose na nova pokolenja. Budimo zahvalni, što naši roditelji žele da nam pomognu i nisu „emancipovani“ poput roditelja na zapadu. Neka se taj deo našeg mentaliteta očuva zarad dobrobiti svih.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: