U svakom detetu „čuči“ genije

Dugo se verovalo da se pamet nasleđuje, odnosno da je uslovljena genima. Danas znamo, zahvaljujući epigenetici, da na nas u našem odrastanju pre svega utiču okolnosti. To se poklapa i sa zapažanjima ruskog pedagoga Mihaila Ščetinjina, koji je uvek govorio da ne razdvaja decu po onome šta znaju kada se upišu u njegovu školu.

Ubrzo bi u toj čuvenoj ruskoj školi sva deca počela da razvijaju svoje potencijale i videlo se da se nakon godinu dve, sva mogu okarakterisati kao natprosečno talentovana u svim oblastima.

Šta je to uticalo na njihov celovit razvoj? Atmosfera poverenja, način učenja gde je svako svakome učitelj i svako svačiji učenik, sloboda da se pita kada se nešto ne zna i gde su pitanja vrednovana više od svega, jer nas dovode uvek do novih odgovora i novih spoznaja.

Škola u kojoj se svakog dana održavaju časovi muzičkog, fizičkog, likovnog i plesa, a ostali predmeti se rade temeljno sa udubljivanjem od više dana ili nedelja. Ova škola, a verujemo da sličnih primera u svetu ima još, dokaz su da svako dete može da postane genijalac ukoliko nam je cilj njegov celovit razvoj.

Po pedagogiji ovog ruskog naučnika, ne treba nikada razvijati jednu darovitost deteta, već sve njegove talente i potencijale, jer je svako dete celovita i kompleksna ličnost.

Zato drage mame, pokušajte da se ne usmeravate samo na očigledne talente vaše dece, već im pružite mogućnosti da se ispolje u mnogočemu. Ubzro ćete primetiti da se svaka darovitost prenosi na različita polja naših mogućnosti i da je svako dete „genijalac“. Naravno, da pri tom ne treba izgubiti iz vida da je cilj svih znanja i svih nauka na ovoj planeti razvoj i održavanje dobrih odnosa sa drugim ljudima i ostalim okruženjem.

Tako da nije dovoljno da vaše dete napreduje samo u osvajanju znanja, već da pri tom razvija dobre odnose sa svojim drugarima, u porodici, školi i sa okolinom. Ključ u razvoju svakog čoveka su i njegove moralne vrednosti i njegova povezanost sa znanjima predaka.

U našem narodu, nekada su se natprosečno darovita deca zvala „zvezdobrojci“. Ovaj naziv takođe nije slučajan. Mi danas znamo da su i Nikola Tesla i Mihajlo Pupin i mnogi naši velikani tokom čitavog života pamtili zvezdano nebo ispod koga su odrastali u prirodi. Lepota prirode i konstantan dodir sa njom ih je inspirisao u njihovim razmišljanjima i pronalascima tokom čitavog života.

Zato drage naše mame, kada god ste u mogućnosti provodite vreme sa vašom decom u prirodi i dozvolite vašoj deci da je osete i dožive na pravi način. Priroda nije samo ono mesto gde idemo povremeno na izlet. Priroda je zemlja po kojoj hodamo, svako drvo, svaka vlat trave, svaki insekt u toj istoj prirodi. Odnos prema svemu pobrojanom, pre svega zavisi od vašeg odnosa prema prirodi.

Nadamo se da smo se ovim kraćim osvrtom na bitno, približili objašnjenju naslova ovog teksta i da ćete razumeti našu poruku. Vaša ljubav i poverenje u vaše dete osnov je njegovog odrastanje u sutra srećnog i ispunjenog čoveka.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: