Svakodnevica jedne mame

U jednom danu postoji ritam obaveza oko dece. Svako jutro prilikom buđenja, deca vole da se pomaze sa mamom i tatom, zavisi ko je kod kuće u to doba. Često bi deca volela da to maženje potraje, kao i razgovori i priče o tome šta su sanjali, gledali ili doživeli prethodnog dana.

Mame zatim podsećaju decu da je vreme za buđenje, umivanje, pranje zubića i ta rutina podsećanja može da potraje onoliko, koliko je detetu potrebno da usvoji te radnje i da mu postanu navika. Zatim ide onaj deo oko oblačenja, koji često deca ne vole. Privolećete ih ukoliko ih uključite u biranje garderobe i kada od malih nogu poštujete njihove izbore, koji možda neće biti u skladu sa „modnim trendovima“, ali će biti autentični izraz njih samih.

Mnoga deca vole da kombinuju stvari koje nisu uobičajene. Dozvolite im njihove izbore, samo ako su u skladu sa vremenskim prilikama. Naravno da nećete dozvoliti detetu da ide lagano obučenno zimi i obrnuto. Nakon oblačenja imamo naravno doručak, koji će mama pripremiti dok jednim okom uvek budno prati aktivnosti svoje dece. Čim je doručak gotov, pozvaće ih da sednu svi zajedno za sto. Doručak može biti dobra prilika za razgovor i dogovore vezane za taj dan.

Od malih nogu deca imaju obaveze, kao i odrasli. Dok mama i tata idu na posao, deca idu u vrtić, a kasnije u školu.. Mame se trude da to objasne deci, ali pošto su oni u uzrastu kada njihovo logičko mišljenje nije razvijeno, često je to nemoguća misija. U zavisnosti od podele između vas i supruga, neko vodi decu u vrtić – školu, dok drugi hita na posao. Kada se završi posao, opet se svi okupljate u kući. Treba čuti o novim zgodama i nezgodama, a treba i pripremiti večeru, proveriti da li je vreme za pranje veša, organizovati se oko kućnih obaveza koje su jednako velike kao i obaveze na poslu.

Deca treba da rastu u čistom i uređenom prostoru, a oni sami su često stvaraoci nereda. Zato je važno da ih od malih nogu učimo da nakon igre svoje igračke pokupe. Podjednako možete decu uključivati i u aktivnosti prirpreme hrane.

Ukoliko vaša deca imaju drugare u komšiluku, lepo je da se igraju zajedno. Tada mame na brzaka naprave palačinke, umese kolač ili jednostavno posluže voće. Na kraju dana, dobro je negovati rutinu pranja, oblačenja pidžame i pričanje priča za laku noć. Sve je to lagana priprema za prelazak u zemlju snova. Kada deca utonu u san, tada mama ima malo vremena i za sebe ili organizuje i planira dnevne aktivnosti sutrašnjeg dana.

U opisu ove svakodnevice nedostaju dodatne aktivnosti, razni sportovi ili umetničke dodatne aktivnosti na koje deca često idu. Nekada se pitamo šta sve stignemo da uradimo u jednom danu i često nam nije jasno kako sve to postižemo. Zato imamo utisak da su dani sve kraći i da se vreme ubrzalo. Možda smo ga samo mi pretrpali gomilom potrebnih i nepotrebnih obaveza. Kako god, svakodnevnica jedne mame je pretrpana različitim obavezama i u istoj često ne primetimo kako nam deca brzo rastu. Kada god možete da usporite, vi to učinite. Nije jednostavno danas biti roditelj. Pred njega su postavljeni mnogi zadaci i očekivanja društva. Možda smo sami stvorili sva ta očekivanja i od nas i od naše dece.

Pokušajte da od dece što manje očekujete. To važi i u odnosu na život. Što manje očekivanja to je život lepši i ispunjeniji, a deci ostavljate prostor da vas iznenade i da od njih naučite nešto što možda do tada niste znali. Kako god, svakodnevica svake mame je ispunjena raznim rutinama, jer deca vole tu vrstu predvidljivosti i uređenosti u danu.

Zato je mama uvek jedna velika čarobnica, koja sve postizava, čak i onda kada misli da joj to ne polazi od ruke. Verujte u sebe i budite kreator svog života. Uvek ostaje dovoljno vremena za svakodnevni rast i razvoj svih članova porodice.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: