Letovanje sa decom

Nije rađeno istraživanje da li se godišnjem odmoru i putovanju iz grada više raduju deca ili odrasli. Mame znaju da je godišnji odmor još jedan poduhvat za koji je najvažnije dobro se pripremiti. Zato mame kreću sa pripremama bar deset dana ranije.

U zavisnosti od toga gde letujete, teći će i vaše pripreme. Kada idete u smeštaj koji je apartmanskog tipa, gde imate mogućnosti da proprete veš ili nešto slično, onda svakako nije važno da napakujete previše garderobe ni za vas ni za vaše mališane. Neka vaš prtljag bude što lakši i rasterećeniji. Kupaći je obavezan, kao i krema za sunčanje. Par letnjih majica i bermudica, suknjica i haljinica sasvim je dovoljno krpica za letovanje. Obuća je uvek važna. Da je udobna, od dobrih materijala i da deci omogućava da lagano trčkaraju gde god. Na plaži je najbolje da su bosi i da su generalno preko leta što više bosi.

Postoji mogućnost da će se nabosti na nešto oštro ili da će stati na nekog insekta, ali je dobrobit od bosonogog hodanja po zemlji, pesku i kamenčićima veća od potencijalne opasnosti. Na vama je donesete odluku u odnosu na vaš osećaj sigurnosti i prevencije, kada je zdravlje deteta u pitanju.

Apartman vam omogućava da unesete i vašu hranu u frižider, pa će i to biti velika olakšica za budžet porodice. Ponesite sve ono što nije mnogo kvarljivo i može da stoji. Nezaobilazni asortiman vašeg prtljaga biće i kantice i lopatice, mišići za plivanje, gume, dušeci i ostale plažne zanimacije. Sve što imate od prethodnih godina, sve što ste već kupili ili nameravate, jeftinije je od kupovine na plaži.

U turističkim mestima najviše se zarađuje upravo na tim „sitnicama“ koje često i nisu neophodne. Naravno da je letovanje moguće i bez svih tih stvari, ali deca ih vole i traže. Što se plivanja tiče, dobro je da u što ranijem uzrastu upišete dete u školicu plivanja. Tako će pola tih stvari biti stvarno nepotrebno, a dete će biti ponosno i sigurno u sebe u vodi.

Šeširići i kačketi su sigurno neophodni, jer će omogućiti vašim mališanima duži i bezbedniji boravak na suncu. Glavice sem kada nisu mokre od vode, ne treba izlagati suncu. Naravno da će većina vas gledati da ne boravi napolju kada je sunce najintenzivnije. To je vreme za predah, ručak i lagani odmor od mora, reke ili šetnje po planinama.

Naravno da deca imaju energije i tada za igru i možda je to upravo najbolje vreme za neke društvene igre kroz koje ćete se bolje upoznati sa različitim potencijalima koje vaša deca imaju. Možda otkrijete njihov talenat za glumu, pevanje, brzinu mišljenja. To su igre koje podstiču vežbanje matematike ili bogate rečnik. Igra je najbolji način za učenje mnogih veština.

Od vas zavisi koliko ćete sadržaja ponuditi mališanima tokom letovanja i koliko imate energije za njih. Važno je da pronađete vreme i za sebe i za svoj predah od stalnih obaveza oko dece. Istina je da se često sa letovanja roditelji vrate umorniji nego što su bili pre, ali prelepi doživljaji, fotografije i video snimci potvrda su da se niste uzalud trudili.

Deca rade na vašoj kondiciji, kako fizičkoj, tako i psihičkoj. Roditelji se uz svoju decu uvek pomalo podmlađuju i podsećaju svog detinjstva i svojih letovanja. Uživajte i budite otvoreni za nove avantura iz dana u dan vašeg zajedničkog odmora, ma gde bili.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: