Šta mislite o kampovanju sa decom?

Pitanje je namenjeno svima vama koji volite prirodu toliko da vam nije dovoljno samo da je gledate sa terase ili kroz prozor najmljenog apartmana, sobe ili kućice sa pogeldom na more, planinu ili neki seoski pejzaž.

Svakako da kampovanje zahteva mnogo više vašeg angažovanja i pruža mnogo manje komfora za sve članove porodice. No sve je moguće kada nešto volite i uživate u istom. Iskusni kamperi će lakše izaći na kraj sa svim izazovima kada su tu i deca, a ovo je tekst za one koji o toj mogućnosti tek razmišljaju.

Imajte u vidu da je u svakom kampu dostupan mokri čvor, kao i toaleti. Dobro uređeni kampovi imaju i tuš kabine u dovoljnom broju za sve posetioce istog. Svaki kamp ima i neki „kućni red“ kada je u pitanju korišćenje zajedničkih objekata, kao i mir u večernjim časovima, kako bi se svi kamperi odmorili.

Svakako da ne postoji idealan kamp, kao ni idealne „komšije“ u kampu, što je još jedan od izazova kampovanja. Ako je kamp dovoljno prostran, moći ćete da potražite mirnije mesto, možda i malo udaljeno od ostalih kampera. Naravno uvek se traži mesto u hladovini, kako biste mogli sebi da priuštite i odmor u toku dana, posebno ako su manja deca u pitanju.

Što se doživljaja tiče, budite sigurni da će deca biti oduševljena. Izravni dodir prirode, zemlje, peska i kamenčića svakako će ih radovati. Moći će insekte i sva ta mala stvorenja da istražuju iz prve ruke, da skupljaju školjke dan i noć. Radovaće se prilikom svakog otvaranja očiju, jer već su tu negde gde je ranije trebalo tek doći. Buđenje na plaži je jedan od lepših doživljaja u životu, kao i spavanje ispod zvezdanog neba. Mame će morati manje da brinu o prljavoj garderobi, uflekanim majicama i musavim licima mališana. Na kampovanju su takvi prizori „normalna slika“.

Ishrana je moguća u obližnjim restoranima, ukoliko ste navikli na kuvanu hranu, ali ako imate dobru plinsku bocu ili kotlić i vi ćete lako zgotoviti neki lagani letnji potaž. Ionako je ishrana leti bogata voćem i povrćem koje se može koristiti izravno, dovoljno ga je samo oprati. Mali nosivi frižideri biće odlična opcija za čuvanje namirnica potrebnih za doručak i večeru.

Danas je u ponudi mnogo zanimljivih artikala koji će vam olakšati boravak u kampu kao što su male led lampe koje se noću pale, razne vrste lampi koje možete montirati na čelo i lagano koračati, gde god da ste se uputili.

Biće vam potrebna žica za prostiranje veša, štipaljke za peškire i kupaće koje ćete sušiti u blizini vašeg šatora. Biće vam potreban escajg za sve članove porodice, tanjiri, činije i čaše. Najviše od svega biće vam potrebno kreativnosti, strpljenja i ljubavi za ovakav vid porodične avanture. Putna apoteka se podrazumeva i mame su mahom tu temu savladale.

Uspomene sa ovakvog vida letovanja razlikuju se u kadrovima koje ćete uhvatiti, u mirisima koje ćete pamtiti i radosti koja je sveprisutna kada ste u prirodi na ovako neposredan način.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: