Mamine letnje teme i dileme

Leto je ono godišnje doba kada deca imaju manje obaveza van kuće, što znači da mame i tate imaju više obaveza oko dece, jer su počeli letnji raspusti. Do i posle godišnjeg odmora, potrebno je organizovati čuvanje dece, a kojim igrama će ispuniti svo to vreme, pustite ih da izaberu sami.

Obično dolazak svakog novog godišnjeg doba podrazumeva da zavirite u garderober i zamenite duge za kratke rukave i nogavice. Tada naravno utvrdite koliko toga je nosivo ove sezone, a koliko toga su deca prerasla i odvojite za darovanje neke druge dece ili pričuvate za mlađu braću i sestre. Ukoliko je potrebno dopuniti asortiman letnjih majica, patalonica, bermuda, suknjica i haljina, potražite na sniženjima omiljenih dečijih radnji šta bi odgovaralo vašoj deci.

Važno je da je garderoba od prirodnih materijala, jer u toplim letnjim danima svi se znojimo, a u pesku na moru, ili pesku ispred kuće, deca se lako prljaju, pa je potrebno da se i lako sve te stvari peru i održavaju.

Planiraćete vaše zajedničko putovanje, a tada će vam biti neophodna i putna apoteka, koja kada su deca u pitanju ima neke neophodne artikle:

  • povidon jod (za čišćenje rana, posekotina i slično)
  • hidrogen 3% takođe za dezinfekciju površinskih rana
  • par sterilnih gazica
  • flasteri svih veličina
  • sirup protiv alergija ( od uboda insekata, nove namirnice, polena letnjih trava…)
  • probiotik
  • sredstvo za skidanje visoke temperature
  • sredstva za sunčanje sa preporučenim faktorima zaštite ( po mogućstvu sa što prirodnijim sastojicima)
  • pincete i igle kojima ćete lakše izvući trn ili bodlju od morskog ježa

To bi bio neki osnovni sadržaj, a sve preko toga svaka mama će spram svog deteta znati da pripremi i spakuje. Potrebno je da mama razmišlja tako da joj ništa od toga neće ni trebati i da otkloni sve pomisli o mogućim nezgodacijama.

Neka i ovo leto bude vaša zajednička avantura u kojoj ćete savladati nove veštine i znanja o prirodi u koju odlazite da se odmorite, pored mora ili u planine. Dozvolite im da trče što dalje, da se penju što više i plivaju i rone dok im usne ne poplave. Deca u prirodi osete slobodu i poziv na kretanje. Što ih manje sputavamo, biće spretniji, brži i zdraviji.

Leto je vreme ispunjeno sa mnogo spontanih zagrljaja, dodira i nežnosti. Neka vam se penju na glavu i prevrću preko vas, jer tih leta neće biti doveka. Sva deca odrastu i „odlepršaju“ u neka svoja nova leta.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: