Tajni život nerođenog deteta

Tomas Verni je jedan od pionira prenatalne psihologije. Knjigu pod naslovom „Tajni život nerođenog deteta“ napisao je u saradnji sa Džon Kelijem, davne 1982.godine. Inspiraciju za istu dobio je posmatranjem trudnice koja je živela u njegovoj blizini i slušajući kako svako veče peva svom nerođenom detetu. Kada ju je upitao zašto to radi, ona mu je odgovorila da očekuje da će se beba lakše sa tom pesmom smiriti kada se rodi, jer će joj ista već biti poznata.

Kao radoznali psiholog, Tomas je krenuo u istraživanje podataka širom sveta o naučnim saznanjima o svesti bebe koja je u stomaku. Knjiga obiluje primerima i naučnim istraživanjima koja je sakupio na tu temu. Pisana lako razumljivim i popularnim jezikom predočava nam činjenicu da su bebe u stomaku mnogo svesnije nego što mi možemo zamisliti.

Sve to menja mnoge paradigme koje smo do sada imali o periodu trudnoće, pa i danas imamo običaj da kažemo da neko „čeka bebu“. Nakon ove knjige pouzdano znamo da je beba već tu sa popriličnom svešću o tome šta se oko nje dešava. Beba upija i svedoči o maminim i tatinim emocijama i stanjima, oseća da li je željena ili nije, oseća da li je dobrodošla. Sve te bebine spoznaje formiraju njenu psihičku strukturu za ceo život. Deo te strukture pripada našim podsvenim programima koje često živimo i koje određuju naša interesovanja tokom vremena odrastanja.

Lepa vest je da je ova knjiga konačno prevedena kod nas i da ćemo uskoro moći da je čitamo na srpskom jeziku. Za naše podneblje i naš pristup trudnoći i poroditeljstvu aktuelna je kao da je pisana ove godine, zato verujemo da će mnogim mamama i tatama tokom drugog stanja biti korisno štivo za bolje razumevanje onoga što se dešava u maminom stomaku.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto – arhiv redakcije

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: