Kako mama da postigne sve

Svakodnevica jedne mame

Ima dana kada nam se čini da je nemoguće sve postići. Jer život sa malom decom pun je izazova. Deca ne razumeju pojam vremena. U njihovom svetu vreme ne postoji. Zato svakog jutra ukoliko žurite, teško da će vas oni pratiti. Deca prate svoj unutrašnji ritam, a on je daleko sporiji od ritma odraslih, koji su davno prestali da slušaju svoj unutrašnji ritam. Odrasli se rukovode obavezama nametnutim današnjim načinom i stilom života.

Malo je porodica gde mama ima luksuz da ne radi. Mame uglavnom podjednako idu na posao kao i tate. Zato kada se uhvate sa dnevnom satnicom u koštac, često ne znaju šta bi pre. Kada se probude potrebno je da u odnosu na vreme napolju pripreme garderobu za svoje mališane, da pripreme doručak ili užinu za poneti, da probude svoju decu, da ih podsećaju na umivanje i pranje zuba, da skuvaju ručak ili večeru za taj dan (ukoliko to nisu sinoć uradile), da osmisle šta je potrebno kupiti u prodavnici ukoliko nešto nedostaje, da provere raspored dečijih aktivnosti mimo vrtića i škole i dogovore sa tatom ko „vozi“ decu.

U svoj tom prenatrpanom rasporedu mame će naravno otići i na svoj posao i tamo provesti osam najefektivnijih sati u danu. Vraćajući se kući, one će razmišljati o neopranom i neispeglanom vešu, o kolačima koje žele da umese, o svim tim malim i velikim stvarima koje nisu stigle da urade, a možda bi ipak mogle.

Tu su naravno i praznici, rođendani sopstvene i dece prijatelja, putovanja, izleti, posete rođacima. Ne treba zaboraviti kulturne događaje, pa ako želimo deci da pružimo i doživljaj pozorišne predstave ili novog filma pogodnog za njihov uzrast, potrebno je na vreme obezbediti karte i naći mesta u već punom rasporedu toga dana.

Kako se izboriti sa tako velikim brojem obaveza koje današnji način života nameće. Ima samo jedan odgovor na ovo pitanje. Promenom. Nešto je potrebno promeniti, a na vama lično je da odlučite šta i koji deo. Možda će biti mnogo teže finansijski bez mamine plate, ali potrebno je razmisliti šta biste dobili, a šta izgubili tako drastičnom promenom.

Majčinstvo danas ima mnoge izazove

Promena radnog mesta, sa kraćim radnim vremenom. Pronalaženje posla koji se može povremeno raditi iz kuće. To je jedan aspekt mogućih promena i prilično je radikalan. Drugi aspekti promena su rasterećenje rasporeda sa možda previše dinamičnim načinom života.

Izbacite iz rasporeda višak poseta i viđanja sa prijateljima, možda možete da svedete dečije aktivnosti na manji obim. Na vama je da odlučite odakle i sa koje strane ćete nešto promeniti. Nema potrebe da promenite sve i odjednom. Neka sve promene budu postepene i dobro prethodno promišljene. Ostavite dovoljno vremena za sopstvena interesovanja i potrebe, jer ako mama nije zadovoljna teško će brinuti o deci i porodici.

Zato drage mame razmislite o par stvari pre promena koje ćete uneti u vaš svakodnevni raspored:

  • da li je potrebno da se previše iscrpljujete i budete hronično umorni,
  • kome ste dobri tako umorni i iscrpljeni,
  • zašto je važno da revidirate dnevne obaveze u skladu sa sopstvenim potrebama i interesovanjima,
  • zašto je samo zadovoljna i odmorna mama – dobra mama,

Kada iskeno odgovorite sebi na sva ova pitanja, naći ćete efikasnije načine za „postići sve“. A često je to samo nešto čemu težimo zbog očekivanja drugih. Ne obazirite se na tuđa očekivanja i kreirajte svoj život u skladu sa vama i vašim mogućnostima. Mogućnosti su naše granice, koje mogu da se „proširuju“ samo i onda kada ne ugrožavaju naše psihofizičko zdravlje. Drage mame budite nežne prema sebi, izbacite sve nepotrebno iz dnevnih rasporeda i učinite sebi život lakšim i ugodnijim. Usporite sebe radi. Biće to na dobrobit svih ukućana i članova porodice.

N.V., redakcija Mamino ćoše,
Foto – arhiv

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: