Igre sa čarobnim elementima prirode

Ne postoje igračke koje mogu biti tako zanimljive kao pesak, zemlja, blato, voda i razni drveni poligoni. Kad god ste u mogućnosti povedite dete u park, obližnju šumu i dozvolite mu da se isprlja, umaže i poigra koliko mu duša ište.

Za tu priliku obucite mu neku staru garderobu, možda i malo pocepanu, njima je to nebitno, ako će moći da igraju onako kako oni žele. Naravno idealno je ako imate sopstveno dvorište ili imanje u prirodi. Tada su deca stalno u mogućnosti da se igraju sa onim što ona žele.

Čak i u betonskim blokovima naših gradskih sredina, sigurno ste često videli devojčice kako nabiru ono malo trave i cveća kako bi skuvale ručak u nekim improvizovanim sudovima. Deca vole da se igraju igara kojima imitiraju odrasle. Ali isto tako vole da neograničeno mogu da zarone ruke u pesak, blato ili zemlju. Voda je možda ipak na vrhu lestivce čime najviše vole da se igraju.

Ako imaju kantice i lopatice, ako mogu da presipaju i da osete u rukama kako im klizi sve to nešto kroz prste, ako mogu da umese kolače od zemlje sa vodom, njihovoj sreći neće biti kraja. Za ove igre nisu potrebni plastelini, dugmići, lepkovi. Sve će oni pronaći u prirodi, samo ako ih pustite da maštaju, sakupljaju i prave.

Na kraju takvih igara, voleće vodom sve da preperu i opet vodu da presipaju iz flaše u flašu, iz kantice u kanticu. Oni su prosto očarani tim postupcima presipanja i sigurno mnogo toga nesvesno uče kroz te igre sa prirodnim elementima.

Ako ste na pikniku sa više dece, možete im organizovati različite igre i kreirati različite pustolovine. Ukoliko postoji potok, dajte im mrežice i posude da tragaju za zlatom, neka sakupljaju egzotične cvetove ili traže skriveno blago zaostalo od nekih davnih vremena.

Njima je malo potrebno da ih animirate i da provedete nezaboravne trenutke u kojima ćete zajedno uživati. Ne morate uvek biti ozbiljni i odrasli. Slobodno im se pridružite.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto – Pinterest

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: