Razvoj govora od prvog dana

Neko će pomisliti da je nemoguće pratiti razvoj govora od prvog dana, ali drage mame moguće je. U „Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora Đorđe Kostić“ kažu da što pre obratite pažnju na ovaj segment razvoja deteta, mnogo toga će biti popravljivo.

Nedavno su na tu temu bila dva sjajna predavanja na Mama Zašto festivalu i dr sci Silvana Punišić je rekla da po našem zakonu svaku bebu na sistematskom pregledu sa šest meseci trebao bi da pogleda i logoped. Na žalost, takođe smo saznali da se to u praksi ne događa jer imamo manjak logopeda na brojnu populaciju dece različitog uzrasta.

Parametri koji se gledaju kod tako malo dece je svakako sluh i da li se odaziva na svoje ime, da li razume kada mu se govori i koliko, a u anamnezu ulaze: podatak o fiziološkoj žutici na rođenju, navike vezane za dojenje, hranjenje i spavanje… Oštrom „uhu“ i oku logopeda neće promaći kako se kod bebe razvija govor i da li se pojavljuju glasovi. Sa osam meseci beba bi trebala da brblja, sa godinu dana da izgovara do desetak reči, a sa dve do 300 reči i da formira proste rečenice.

Najviše se može na temu razvoja govora kod male dece učiniti do njihove treće godine. Zato je važno da pažljivo pratite vaše dete i uključite stručnjake u proveru razvoja govora kod vaše bebe. Pre trideset godina broj poremećaja u razvoju govora kod male dece bio je oko 8%, danas je taj procenat blizu 65%.

Prilično alarmantni podaci, priznaćete. Normativi koje stručanjci koriste nisu njihova očekvinja bez pokrića, već su normativi nastali na osnovu razvoja govora kod populacije dece istog uzrasta, precizno rečeno 75% dece tim ritmom razvija govorne sposobnosti. Tako da normative pišu deca.

Svako vreme nosi svoje izazove, a danas su najveći izazov elektronski mediji, tačnije mobilni telefoni koji su prozor u svet odraslih. U pojedinim zapadnim zemljama deci do treće godine su telefoni potpuno zabranjeni, odnosno nedostupni. Upravo tu se krije moguć razlog ovako velikog broja poteškoća u razvoju govora današnje dece.

Šta je ono što možete da uradite i prevenirate probleme?

  • Odvojite vreme za razgovor sa svojom bebom, bez prisustva telefona.
  • Usredsredite se na vaše dete kada mu govorite, pevate, recitujete…
  • Izložite ga verbalnom sadržaju kroz pesmice za decu, tapšalice, brojalice, priče i uspavanke.
  • Čitajte mu knjige od najranijeg uzrasta, pokazujte spoljašnji svet i pričajte šta sve vidite.
  • Provodite vreme sa vašim detetom prisutni i uz punu pažnju.

Govor je izuzetno značajan, jer olakšava socijalizaciju i dalji razvoj deteta. Glavna funkcija govora je komunikacija sa drugim ljudima i kada dete ima problem na tom nivou, sklono je da se zatvori „u neki svoj svet“, a to bismo svakako da izbegnemo. Zato napravite uslove potrebne za razvoj govora vaše dece. Trudite se da uvek govorite razgovetno i jasno i dozvolite da vaše dete vidi i spozna da je to osnovni alat za komunikaciju sa drugim ljudima.

To je način na koji deca prirodno uče. Posmatrajući odrasle oko sebe, a danas su to na prvom mestu roditelji. Zato se slobodno stalno edukujte i učite kako da podstičete razvoj govora vaše dece. Govor je upravo taj koji nas izdvaja od svih drugih živih bića na ovoj planeti.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto arhiv redakcije

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: