Mala deca – mala briga, velika deca -velika briga

Verujem da su mnoge od vas čule ovu poslovicu koja poreklom pripada našem podneblju. Mnoge mame kada su njihova deca mala i kada po ceo dan i noć ustaju, doje, bdiju, ne mogu da poveruju da je ova poslovica istinita. Čini se da nikada pre u životu nisu toliko brinule. Naravno ova poslovica se podjednako odnosi i na tate.

No poslovice nastaju upravo kao zbir kolektivnog iskustva života. I da, verovali ili ne, ova poslovica je potpuno istinita. Jer čak i kada deca odrastu i kada postanu roditelji i dobiju svoju decu, vaše brige ne nestaju, nego kao da se stalno umnožavaju i njihov kvalitet se menja. Sada više ne brinete samo za vaše „dete“ koje odavno nije dete. Sada brinete i za unuče.

Tako to nekako ide u ciklusima. Ipak treba reći da briga koja prati roditeljstvo nije patološka i nije kontinuirano jednakog intenziteta. Najveće brige su vezane za detetovo zdravlje. Kada progurate prvu temperaturu, pa doživite prvo povraćanje i mučninu, stomačni virus, kada doživite prvi osip nakon pada temperature…sve su to brige koje će vas ojačati i očvrsnuti. Sve su to brige zbog kojih ćete ući i u svet medicine i možda odabrati neku koja vam je najbliža i najefikasnija, sa najmanje kontraindikacija. Danas pored konvencionalne medicine imamo i homeopatiju i fitoterapiju (kako su se lečile mahom naši preci) i još mnoge tradicionalne medicine koje mogu da pomognu. Posebno kada su u pitanju npr. alergije ili neke slične netolerancije na hranu, vazduh, vodu.

Posebno pored svih briga za decu, roditelji brinu i zbog događaja u svetu i načina na koji će se isti reflektovati na život svih nas globalno, pa tako i na život dece. Tek briga je drugi naziv za roditeljstvo i što manje brinete, bićete bolji roditelj. Paradoksalno, ali istinito. Briga koja ne podstiče na zdrave aktivnosti, mahom je izlišna. Pokušajte da razumete da odgovornost za život i zdravlje deteta delite sa tatom, ali i sa detetom. Nije uvek i sve do vas. Mnoge mame misle da sve mora da bude pod njihovom „kontrolom“ i mnoge mame imaju osećanje krivice, ako nešto nije kako treba. To je preveliko breme za svaku mamu. Pustite život da vas poduči da nije sve i uvek do vas. Život uvek za vas ima najbolje lekcije.

A mnoge od tih lekcija neće biti lake i jednostavne. I zato verujte da je poslovica iz naslova uslovno istinita. Od vas će zavisiti koliko ćete kroz roditeljstvo porasti i možda ovu poslovicu preinačiti u novo iskustvo i novi savet za buduće generacije. Koja poslovica je do sada obeležila vaše roditeljstvo i majčinstvo?

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: