Dobra mama je ona mama koja je dobro

Ovu rečenicu danas možete pročitati na društvenim mrežama i na „zidovima“ profila mama influenserki, a možda i nekih drugih običnih mama. Prvi put smo ovu rečenicu čuli pre više godina od čoveka koji je otvorio centar Prirodno roditeljstvo i počeo spoznaje iz telesne psihoterapije da prilagođava seminarima za roditelje. Možda ste čuli za njega, možda ne, tek zove se Tomislav Kuljiš i na netu možete pogledati mnoge zanimljive intervjue sa njim.

Na mnogim predavanjima pokušao je Tomislav da objasni šta ova rečenica ustvari znači i kako znamo da je mama dobro i zašto je tek onda ona i dobra mama. Mnoge žene u roditeljstvu zaborave na sebe. Požvrtvovanost je prirodni deo roditeljstva. No, nije dobro zaboraviti na sebe. Biti mama ne znači ukinuti sebe. Naprotiv, biti mama znači u sebi pronaći ono najbolje što nismo ni znale da imamo.

Mama je dobro kada njene brige oko deteta nisu prevelike, kada može da se opusti i uživa u svakom danu. Mama je dobro kada u momentima premora može da funkcioniše kao i kada je odmorna. Često dolazak dece u naš život pokaže nam koje rane nikada nismo iscelili. Ako nam kada smo bili mali nisu dozvoljavali da plačemo, teško će nam biti kada beba plače. Ako nam nisu dali da se ljutimo, teško ćemo podneti kada se dvogodišnjak naljuti na nas.

Upravo tada kada to primetite ili nešto slično tome, znači da treba da proradite taj deo unutar sebe uz pomoć nekog stručnjaka ili kroz život, tako što ćete osvestiti da svaka vaša emotivno prenaglašena reakcija govori o nečemu što stoji unutar vas i nije „prošlo“.

Zato su danas među mamama popularne knjige potput „Svesni roditelj“ od psihologa dr Šefali Cabari, jer nas današnje vreme podstiče da osvestimo sebe i obratimo pažnju na sopstvene reakcije.

Nekada ako smo nervozne, a to ne primetimo, primetimo kada se naša deca unervoze. Zato treba osvestiti da su deca naše ogledalo i da nam uvek pomažu da uvidimo gde smo dobri i gde smo manje dobri.

Zato je je dobra mama, ona mama koja je dobro ili još ispravnije koja je toliko budna nad svojim ponašanjem da uvek može da osvesti svaku situaciju pre nego što eskalira u njoj samoj. Budite svesne, budite budne i učite o sebi. Tako ćete najbolje razumeti druge oko sebe, a posebno ćete razumeti vašu decu i zašto ponekada izgleda da nisu „dobra“.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: