Mama i tata se stalno nešto pitaju

Od prvog dana kada ugledate vašeg mališana vi ćete kao roditelji početi da postavljate pitanja. Da li je beba gladna? Zašto beba plače? Da li ima dovoljno stolica? Da li je normalno što štuca? Da li je mamino mleko dovoljno? Treba li bebi davati vode? Da li je normalno da toliko spava? Da li je normalno da toliko sisa?

Kako beba raste, tako se menjaju pitanja. Da li je beba dovoljno napredovala? Kada će početi da se okreće? Da li dovoljno spava? I svaki dalji rast i razvoj bebe praćen je novim pitanjima. Ne postoje enciklopedije koje će odgovoriti na sva pitanja mama i tata, ali zato postoji pretraga na internetu, forumi i grupe u kojima se roditelji okupljaju i razmenjuju znanja.

Svakoga dana znanja i zapažanja je sve više, a samim tim i razmene istih. Zato je danas mnogo lakše doći do prave informacije i dobiti odgovor, samo svaki roditelj treba da je obazriv i da izvor te informacije višestruko proveri.

Kako ustvari danas mladi roditelji najbrže dolaze do pravih odgovora. Kombinuju svoju intuiciju, svoje zapažanje i odgovor sa interneta ili od prijatelja koji su stručni u određenim oblastima. Ako se svi ovi segmenti poklope, onda će oni usvojiti novo saznanje o svom detetu kao istinito i prepoznati da je to dobra informacija.

Pre pojave interneta, roditelji su mnogo više bili usmereni samo na sebe. Sada se mnogo toga promenilo. Vidimo da je pojava interneta promenila svet na mnogo načina. Kao da se vreme ubrzalo i kao da ta količina razmene informacija u danu doprinosti tome da je i utisak o vremenu različit.

Kako god, danas je mamama i tatama lakše da pronađu odgovore na svoja mnogobrojna pitanja. Količina upitanosti koju imamo u vezi deteta je normalna i srazmerna našoj želji da svoje dete što više spoznamo i razumemo. Kroz ovaj proces mi umnogome učimo od sebi i upoznajemo sebe.

Zato je roditeljstvo zajedničko putovanje rasta i razvoja. Kako rastu deca će biti ogledalo nas samih i zato budite svesni da upravo vi imate i odgovore na sva ta pitanja o detetu. Treba da sednete sami u miru sa sobom i da se prisetite. Mnoga znanja nosimo, koja još uvek nisu otključana. Vaše dete je ključ za tu riznicu koju u sebi imate. Možda vam samo nedostaje malo više samopouzdanja i poverenja u svoje urođene instikte.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: