Dojenje od prvog dana

Dojenje je prirodno uređeno, a opet tako mnogo problema pravi mamama u prvim danima nakon porođaja. Prva dva do tri dana luči se kolostrum, koji je spreman već od 37.nedelje trudnoće. Ta važna esencija potrebna je bebama kao najbolja prirodna vakcina.

Da li će kolostrum krenuti odmah po porođaju ili dan kasnije zavisi najviše od opuštenosti mame i načina na koji se porodila. Ako je porođaj bio bez medicinskih intervencija, prirodan, onda je i lučenje kolostruma brže. I obrnuto, ukoliko je rađen carski rez ili epiziotomija, može da se desi da kolostrum i mleko krenu malo kasnije.

Najveća briga mama je tada, da li je beba gladna. Budući da se zna da je beba takođe prošla kroz porođaj i da joj treba vreme da se stabilizuje, ona neće biti gladna, ali će svakako tražiti blizinu mamine dojke i mame generalno. Bez obzira da li će popiti kap ili dve kolostruma, beba će imati tamne stolice (mekonijum) i piškiće. Prosto beba će se čistiti i prilagođavati.

Više će spavati i odmarati se posle puta koji je prošla. Ne treba dozvoliti da bude previše pospana i neaktivna. Treba je buditi na dva sata i nuditi dojku. Bebino „žvaćkanje“ svakako će navući mamino mleko, a upravo to jeste i cilj. Zato se u prvim danima, pa čak i mesecima beba većinu dana nalazi na maminim dojkama.

To mamama nije uvek lako, ali i taj period će brzo proći. Budite opušteni što je više moguće. Svi imamo različite načine da se opustimo, vi koristite onaj koji vam najviše odgovara. Da li je to masaža, bliskost sa tatom, spavanje kad god beba spava…

Uskoro će beba naći svoj ritam dojenja i budiće se na dva do tri sata, što će mami omogućiti vreme za odmor. Svakako da uhodavanje u dojenje nije jednostavno, ali najvažnije je zadržati optimizam i volju za istim. Velika pomoć mogu biti štitnici za bradavice koji bebi omogućavaju da lakše uhvati dojku i dođe do mleka, a mami pomažu da zaleči ranice ako ih ima i zaštiti bradavice.

Danas u našoj sredini postoje školovane savetnice za dojenje i ako ne možete sami da rešite probleme, slobodno se obratite njima. One će vas posavetovati i pomoći u tim prvim danima. Važan je pravilan položaj bebe prilikom dojenja i način na koji ćete je držati, da bi beba mogla slobodno da uhvati dojku, zabaci glavu i oslobodi nosić.

Pravi saveti su dragoceni, zato se nemojte ustručavati da ih zatražite.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: