Kada se dete ne odvaja od svog ćebenceta ili lutke spavalice

Igra je za svako dete način postojanja. Mnogi će reći kako deca uče kroz igru i nekako se ta rečenica „prodala“ roditeljima i kroz nju i mnoge igračke. Međutim deca ne čine ništa sa namerom da uče, ona se stvarno igraju i žive paralelno u svetu igre, mašte i na javi. Deci je poput vazduha potrebno da slušaju bajke, priče, basne i da se igraju sa igračkama koje ste im kupili ili su ih sami osmislili.

Od momenta rođenja bebama je potreban kontakt sa majkom. Dodir, koža, zvuk maminog srca – sve to umiruje bebu i čini da se oseća sigurno i spokojno. Na žalost mnoge mame misle da je važno da beba od prvog dana ima svoj kutak, svoju sobu, svoj krevetac i bebu ne retko ostvaljaju noću ili preko dana u tim nekim odvojenim od mame i lepo uređenim „mestima“. Beba u potrazi za sigurnošću pronalazi prstić i počinje da ga sisa ili dohvati pelenicu uz koju se privije, kako bi volelo da se privije uz mamu.

I starije dete od godinu, godinu i po ili dve, takođe će posegnuti za nekom utehom i zamenom za mamom, kada mama više vremena provodi van kuće ili je dete ostavljeno nekom drugom na čuvanje, jer mama radi.

Tada kada je veće, ono će kao zamenu za mamu pronaći neku mekanu igračku – lutku spavalicu ili ćebence. I neće želeti da se odvoji od iste kada ide na spavanje, a nekada i u vremenu preko dana. Taj objekat, ta lutka ili ćebence su bebina zamena za mamu i neophodni su joj u tom prelaznom periodu, dok ne stekne osećaj sigurnosti i ne preraste tu fazu.

Ukoliko pokušamo da sakrijemo lutku/ćebence od deteta ili da mu istu oduzmemo suočićemo se sa detetovim negodovanjem, plačem i upornim nastojanjem da istu povrati. Zato im to ne treba lutku/ćebence uskraćivati, decu treba razumeti i iz njihovog ponašanja učiti šta im je i zbog čega neophodno.

Deca nikada ne plaču bez razloga, a još manje da bi vas nervirala ili vama manipulisala. Detetu je potrebna sva nežnost ovog sveta, kako bi izraslo u odraslog čoveka koji će biti celovit i srećan. Zato poštujte potrebu vašeg deteta za tom „prelaznom zamenom za mamu“ i operite ga preko dana, kada nema toliku potrebu za istom. Obično je vreme za laku noć, ono kada dete svoje ćebence ne ispušta iz ruku. Ušuškajte ga u krevetić i lutki spavalici ili ćebencetu, kao i detetu poželite laku noć.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: