Proleće na naše rame sleće

Zima je na izmaku i osetili mi to ili ne proleće je tu. Priroda ima svoj ciklični ritam, a taj ritam osećamo, čak i kada ga ne primećujemo. Priroda se budi, ali bude se i ljudi.

Deci je lakše da ustanu ujutro, razdanilo se. Mamama je lakše da spreme užinu, na pijaci su se zacrvenele rotkvice i zazelenele salate. Prvo cveće zašarenilo je livade, a i ptice su se raspevale, kao da dozivaju selice da se vrate.

Nije još uvek toplo toliko da bismo se razgolitili, ali nebo je plavlje i sunce postojanije, a samim tim i raspoloženje vedrije. Boginja proleća Vesna razbuđuje svet. I tako svake godine u krug. Cikličnost u prirodi, prisutna je i u našim životima. I mi iznova živimo neko novo proleće, koje nam je znano, a uvek drugačije.

Sve te smene godišnjih doba, lepa su lekcija o životu za vaše mališane. Pričajte im nove priče i čitajte nove pesme, koje još nisu čuli. Crtajte zajedno nove slike raznim materijalima i ulepšajte vašu dnevnu sobu novom izložbom zajedničkih radova.

Šetajte češće, izvadite bicikle i rolere, pripremite prolećne jakne i majice i da naravno, oni su ponovo izrasli i prerasli prošlogodišnje. Nekako na tim prelazima uvek se suočimo i sa novim izdacima, jer deca hvala Bogu stalno rastu. Naše srce će svaki put zaigrati kada oni rastu i nikada nismo svesni tog dana koji nas čeka i desiće se ubrzo. Porašće i otići da sviju svoje gnezdo i čekaju nova proleća.

Zato pevajte zajedno i radujte se zajedno svakom danu i svakom proleću koje na naše rame sleće. Ritam života nas uči i na sve priprema, ko ume da posmatra, taj zna.

Veseliji žamori, više osmeha na licima, kao da sunce razvedrava i drvo i dušu. Probehariće rane trešnje i nanovo okititi kosicu neke male devojčice. Lokna do lokne, kao cvet do cveta.

Učite decu svakog jutra da se lagano u postelji rastegnu i osete kako rastu. Ustajanje tek nakon rastezanja zdrava je navika. Pogledajte kućne ljubimce, oni to znaju. Lagana i vedra muzika za početak dana umiriće vaše ukućane i pomoći da lako odlepršaju u novi dan.

A svaka će mama u nastupajućim vedrim danima pronaći vreme i za „kafu“ ili „čaj“ sa svojim drugaricama u nekoj tek osunčanoj bašti. Zagrlimo taj novi ritam prirode i prilagodimo svoje korake. Neka nam je na zdravlje još jedan novi početak!

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: