Priprema za dolazak bebe

Roditelji pred kojima je porođaj i susret sa bebom, poslednjih meseci trudnoće „svijaju svoje gnezdo“. Donose konačnu odluku o mestu gde žele da žive i dočekaju svoje dete, što podrazumeva uređivanje prostora i naravno pribavljanje svega potrebnog. Spisak potrebnih stvari nije mali, koliko god se trudili da budu skromni i da ne preteruju.

Svakako je potrebno sedište za bebu u kolima, kako za izlazak iz porodilišta, tako i za prvu posetu pedijatru. I već prvog dana kod kuće biće potrebna kadica za kupanje, pult za prepovijanje, pelene, benkice, zekice, kapice

Spisak stvari potrebnih za bebu pronaći ćete u svim bolje opremljenim radnjama, ali i na internetu. Menda dečija radnja ima i specijalne uslove za prvu kupovinu, kojom ćete ostvariti korisne popuste na tekstil i na bebi opremu.

Dozvolite da se u nabavku svih tih stvari uključe bližnji. Svaka pomoć je dobrodošla, a izdaci za doček bebe nisu mali. Čini se da je sva ta euforija oko pribavljanja stvarčica za bebu otklon od razmišljanja o samom porođaju, a nekad i nedovoljna priprema za isti.

Budite svesni da je vaša unutrašnja priprema za dolazak bebe mnogo značajnija od svega ostalog i zato je važno da u svim tim pripremama ne izgubite kontakt sa vašom bebom. Pokušajte svakodnevno da „razgovarate“ sa vašim čedom, kako mislima, tako i glasom. Obaveštavajte je kako se radujete njenom dolasku i kako jedva čekate da je vidite. Pokazujte joj i govorite šta ste sve za nju pripremili i kako se nadate da se i njoj sve to dopada.

Verujte da vas vaša beba razume, možda ne baš u potpunosti, ali svakako će razumeti vaša osećanja, vašu radost i vaše iščekivanje. I ona ukoliko ste u poslednjem trimestru zna da je očekuje velika promena i skuplja snagu za taj veliki događaj, za rađanje.

Iznenadiće vas znaci koji najavljuju bebino rođenje. Kod nekog će biti suptilni, kod nekog burni. Ne brinite, prepoznaćete ih po tome što ne liče na ništa što je bilo prisutno u prethodnih devet meseci.

Otprilike jedanaest dana pred rođenje beba će se maksimalno ispuniti plodovom vodom, kako bi joj prolazak kroz porođajne kanale bio što ugodniji. Mama će to osetiti kao da se ona ispunila sa još više vode u svom telu. Neke mame to opisuju kao osećaj da su nalik kitu koji je progutao pola mora.

To je znak da je porođaj blizu, a kako će isti izgledati i kako ćete zajedno sa bebom kroz isti proći zavisi od toga kakvi ste inače u životu i kakva vam je priroda prilikom susreta sa novim i nepoznatim situacijama u životu. Da li umete da se prepustite ili volite sve da imate pod kontrolom? Bezbolnije za sve situacije u životu je ukoliko umete da se prepustite. Imajte poverenja u život. Zahvaljujući tome i vi ste danas ovde na ovom mestu i nastavljate životnu liniju vaših mnogobrojnih predaka. Na nekom suptilnom nivou imate podršku i svih tih generacija iza vas i jednu veliku snagu koja je život sam.

Energija rađanja je velika i silna, prepustite joj se i uronite u istu puštajući vaše telo da čini sve što je potrebno. Ono će vas naučiti i dovesti do cilja, jer je mudrije od svih napisanih knjiga o porođaju. I na kraju dobro je znati da je porođaj početak, a ne kraj, da je porođaj jedan veliki udah za narednih dvadestak godina pred vama. Udahnite duboko i rasporedite energiju roditeljstva na jedan značajan i dug period u kome ćete mnogo toga novog naučiti, što će vas oplemeniti i obogatiti više od svakog materijalnog blaga. Zato je roditeljstvo blagoslov, a vaša svest o tome zahvalnost.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: