Mame ljubav žive

Danas će neko obeležiti praznik Svetog Trifuna koji najavljuje buđenje prirode i proleća, a neko će obeležiti dan Svetog Valentina, poznatog kao Dan zaljubljenih. I jedan i drugi praznik imaju veze sa ljubavlju na određen način, pa je možda sve to dobar povod da se zamislimo na temu ljubavi. Mnogo se o ljubavi priča, a slika sveta u kome živimo i nije baš najljubavnija.

U kakvoj je vezi ljubav i roditeljstvo ne treba mnogo pojašnjavati, a možda i treba. O ljubavi nismo učili direktno ni u jednoj školi, o ljubavi smo spoznavili kroz lično iskustvo, prvo kao dete, a danas kao roditelji. Šta je ljubav pokušali su najčešće da opišu pesnici, dok mame nemaju vremena da to opisuju. Mame ljubav žive.

Od prvog momenta kada osetite te čudne pokrete u svom stomaku, od momenta kada ugledate te okice i to savršeno biće u porodilištu, znate da se vaš život potpuno promenio i upotpunio. Osećate kao da ste oduvek znali da neki smisao vašeg postojanja postoji, a sada postoji i fizički dokaz smisla vašeg života.

I svaka žena rodivši se kao mama konačno razume zašto je njeno srce tako veliko i toliko ispunjeno nežnošću i bezuslovnom ljubavlju. U različitim odnosima, ponekad nažalost i u roditeljstvu čućemo rečenice „ako uradiš to i to, dobićeš to i to…“ To svakako bezuslovna ljubav nije. Bezuslovna ljubav nije kada mislimo i živimo u „ako, onda“. Bezuslovna ljubav je kada volimo bez „ako“ i bez „onda“. Koliko nas ima to iskustvo pre roditeljstva? Koliko nas je uspelo da izgradi odnos sa partnerom bez ličnih očekivanja utkanih u taj odnos?

Deca nas iznova vraćaju u to stanje svojim dolaskom na ovaj svet. I zato mamama nije teško da ustaju noću, da doje i brinu, da učine sve što je potrebno da njihovo dete bude dobro zbrinuto. Ta vrsta požrtvovanosti je upravo i ta vrsta ljubavi koja nam je data kako bismo istu proširili i na druge ljude. Biti u stanju takve ljubavi, znači voleti šire i više od onoga kako nas ova civilizacija podučava od malih nogu. Strah se uvukao u ljude, a gde je mnogo straha, ljubavi je manje. Nema mesta i za strah i za ljubav podejdnako. Mi pravimo izbor kome ćemo više ustupiti mesto.

Mamino srce začarano je tim neodoljivim osmesima i ona će zato uvek imati u srcu ljubavi dovoljno i za sav ostali svet. Mame o ljubavi pišu svojim kolačima, svojim bržiljivo spremljenim užinama, složenim fiokama i čistim podovima. Mame o ljubavi pevaju svojim nežnim glasom kada uspavljuju, svojim strpljivim objašnjenjima i toplim pogledima. Mame o ljubavi sanjaju dvadeset četiri sata na dan, svakog dana u godini, dok opremaju svoju decu svim alatima i veštinama da se vinu u sopstvene visine, kada za to dođe vreme. Mame ljubavlju grle promrzle obraze i duvaju u toplu supu. Mame su ljubav same po sebi i rađaju ljubav iz dana u dan. Sve ovo važi i za tate. Bez tata ni mama ne bi mogla da postane to što jeste. No, danas smo više pričali o mamama, jer ovo je Mamino ćoše i većma ga čitaju mame. Zahvalite sebi na iskustvu koje živite i nastavite da volite punim srcem. Ljubav je i osećanje i stanje. Hrana od koje deca najbolje rastu.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: