Mamina posla iz dana u dan

Kakvu god podelu posla da ste napravili sa suprugom, koliko god pomoći da imate od baka i deka, svakako da u ulozi mame, posla ne manjka. Potrebno je razumeti bebu i biti na oprezu na svaki njen mig, biti miran i staložen, jer svaka vaša nervoza momentalno se prenosi. Uporedo treba organizovati sve oko nabavke i pripreme hrane, održavanja higijene doma, razumeti bližnje i biti na raspolaganju i za stariju decu. Ukoliko radite i pored svega toga, jasno je da kao svaka mama imate prirodno razvijene mogućnosti da mnogo toga radite uporedo.

Većinom mame sve rade spontano, bez čvrstih planova i programa, jer imaju duboku intuiciju i u svakom trenutku mogu da promene prioritete u odnosu na svakodnevne događaje. Upravo ta naizgled neorganizovanost, daje mamama mogućnost neograničene kreativnosti. Koliko puta ste spremili ručak od preostalih namirnica u frižideru. Često nam ograničeni resursi, pospešuju domišljatost i zato su mamina posla bez kraja i bez početka.

Mama za svoje poslove ne prima materijalnu nadoknadu već su joj najveća plata mir i harmonija u kući. Naravno da je to sa malom decom retko, ali nije nemoguće. Kako god današnja mama zna da svakog dana prvo treba da se pobrine za sebe. Zato grabi svaki minut dok deca spavaju da se istušira, opere kosu i namaže neke kremice za lice i telo. Mama koja to ne postizava, vrti se u krugu ne samo obaveza, već i blagog nezadovoljstva, koje povremeno može da poraste.

Oberučke prihvatite svaku pomoć koja se nudi i gledajte da sebe namirite na prvom mestu. Nađite vreme i vaš kutak za jednu kratku „meditaciju“, odnosno tihovanje. Kada god se za to ukaže prilika, izađite sa vašim drugaricama na čašicu razgovora. To će vam dati mogućnosti da se svakodnevno presaberete i nastavite taj najlepši i najteži posao na svetu – biti mama.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: