Kako da se pobrinemo za ptice zimi

Zima je i biće još hladnih i snežnih dana. Od malih nogu učite decu da nismo sami i da pored toga što brinemo jedni o drugima, potrebno je da se pobrinemo i za neka druga mala i važna bića u našem okruženju. Ukoliko su deca predškolskog uzrasta, pokažite im kako su u gradovima i selima pored nas ostale neke ptice i ptičice koje nisu pobegle u toplije krajeve i koje treba da prezime pored nas. Iako je u prirodi sve uređeno i ptice će svakako naći hranu u prirodi, čak i kada je sneg i hladno, nije suvišno da deci skrenemo pažnju na njih.

Nabrojite sa vašom dečicom koje to ptice vidimo pored nas i kada je sneg. Objasnite im zašto se ptice koje odlaze na jug zovu selice, a ptice koje ostaju ovde stanarice. U toplini vašeg doma osmislite zajedno sa decom kako ćete im napraviti kućice za hranu i postaviti da jedu na obližnjem drvetu u dvorištu ili parku.

Najjednostavnije je da zajedno sa decom osmislite kućice od starog hleba. Možete osušiti stari hleb na kriške i okačiti da ptice mogu da se posluže mrvicama.

Kombinacija voća i različitih semenki, takođe će obradovati ptičice u našem komšiluku. Pobodite suncokret u manju jabuku ili iskoristite kore od mandarina/ pomorandži, pa ih napunite semenkama hrane za ptice i zajedno sa decom montirajte na vašoj terasi ili ispred kuće.

Malo više truda traži pravljenje posuda za hranjenje ptica od na primer istrošenih plastičnih flaša. Skrenite pažnju deci kako se razne stvari mogu iskoristiti i kada im prvobitna namena prođe. Probušite kroz flašu makazama ili nožem dve manje rupe i provucitu staru varjaču. Dozvolite da čujete i predloge vaše dece, moguće je da će smisliti nešto potpuno novo i reciklirati možda i neku staru igračku u ovu svrhu.

I na kraju šišarke koje ste zajedno skupljali u jesen, sada mogu takođe poslužiti kao mali „tanjirići“ za hranu za ptice. Prethodno malo namažite šišarke medom, a zatim ih uronite u hranu za ptice i stavite napolje na obližnje drvo. Mnoge ove ptičje poslastice biće ne samo korisne, već i dekorativne.

Zima je duga, a vi imate mogućnosti da isprobate mnoge od ovih predloga, ali i da osmislite vaše. Ptice će biti zahvalne, a vi ćete na kreativan i koristan način animirati dečicu u dugim zimskim danima. Svaki dan nam daje mogućnost da uradimo nešto lepo i dobro za sebe i druge. Iskoristimo tu mogućnost.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: