Kako izgledaju prvi dani sa bebom

Nakon porođaja ništa se nije završilo, tada tek počinje. Mnoge mame prirodno imaju pomalo strahova od porođaja kao nečeg nepoznatog, nečeg što im se prvi put u životu događa. To je prirodno. I kada konačno ugledate vašu bebu, prosto ne verujete u tu sreću i tu ljubav koju osećate. Nikada pre niste osetili ništa slično.

U prvim danima u porodilištu, još uvek ste zbunjeni i gledate u taj mali smotuljak kao u čarobno malo biće koje vas je potpuno zamađijalo. Zaboravljate da uopšte postojite i počinjete da razmišljate samo o tome kako da prevenirate svaki i najmanji plač vaše bebe. Zato je držite nežno kao da je od porculana i zaboravljate da dišete proveravajući da li vaša beba diše.

A onda dolazite u vaš dom i sve je potpuno drugačije nego pre. Ne znate kojim redom i šta je sve potrebno u tom nizu obaveza. Da li prvo da podojite bebu, da li da je okupate, da li da joj promenite benkicu, zekicu ili pelenu, da li da je stavite da spava….

Tako mnogo pitanja i tako mnogo nepoznanica ma koliko knjiga da ste pročitali i ma koliko kurseva za trudnice da ste prošli. Život izgleda potpuno drugačije. Tata pokušava maksimalno da se uklopi, ali i on je zbunjen i njemu je sve novo. Trudi se naravno i želi da postigne sve najbolje uz mamu, ali nije lako.

U prvim danima posle porođaja potrebno je uhvatiti taj novi ritam i dinamiku života. Nova su pravila oko spavanja i nespavanja. Beba želi da sisa svaki čas i ne ostavlja prostora za san u komadu. Uz toliko nespavanje, tu je i mnogo uputstava kako da negujete bradavice, kako da isečete bebi noktiće, kako da je okupate…

Budite opušteni koliko god je to moguće. Pogledajte sve iz nekog drugog ugla. Kao prvo ne postoji mogućnost da ne uspete u podizanju vašeg čeda. Toliki su uspeli, uspećete i vi. Kao drugo pronađite u sebi instikte i znanje vaših predaka. Pokušajte da osetite vašu bebu. Povežite se sa njom i posmatrajte je pažljivo. Ona će vam svojim grimasama i svojim pokretima uvek reći kako je i šta je potrebno u kom trenutku.

Ništa ne možete da pogrešite toliko da bi to na bilo koji način ugrozilo vašu bebu. Umete da je držite, umete da je podojite, umete da je okupate i presvučete. Koliko god da su bebe male, one su „žilave“ i snažne i potpuno opremljene svime što im je potrebno. Nije potrebno da budete savršeni, niti je potrebno da sve u prostoru oko bebe bude savršeno.

Za bebu je najvažnije da ste tu za nju u svakom trenutku. Sve što ste opremali prostor, kupovali od stvari, krečili i lepili nove tapete, služi vama, ne bebi. Uživajte u vašem domu, ali pronađite vremena i za šetnju u prirodi i za laganu muziku. Ugodite sebi u toj novoj ulozi u kojoj ste se našli, podjednako kao što ugađate i vašoj bebi.

Ako možete zamolite supruga da vas svakog dana izmasira toplim uljem za masažu. Potrebno je da se i vaše telo oporavi od svega kroz šta ste prošli. Gledajte da vam bude toplo i da olakšate sebi koliko god je to moguće. Slobodno prihvatite tuđu pomoć oko kuvanja i spremanja hrane za vas i supruga. Važno je da u svom novom ritmu života, posvetite sebi dovoljno nege i pažnje. Kada ste vi dobro, dobro je i svima oko vas.

To je upravo i zlatno pravilo roditeljstva, sve dok ste dobro i sami brinete dovoljno o sebi, biće dobro i ostalim članovima vaše porodice. Beba će brzo rasti iz meseca u mesec, a vi ćete uskoro uvideti da sve znate bolje od drugih kada je vaše dete u pitanju. Tokom devet meseci trudnoće razmenili ste sa vašim detetom veliku količinu ćelija i doživotno ćete biti povezani sa vašim detetom, na mnogo fizičkih i ne fizičkih načina. Roditeljstvo je čudesna avantura u koju ste uplovili, a vi ste dobar kapetan na toj lađi života, budite sigurni u to.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: