Dečija radost na snegu

Ovih dana mnogi odrasli su gledali u sneg koji pada i razmišljali o problemima koje sneg donosi, posebno u saobraćaju dok se putevi ne raščiste. Međutim pogledajte svoju decu i decu u okruženju. Njihovoj radosti nema kraja kada je sneg u pitanju.

Iako je napolju hladno, deca su jedva dočekala da istrče na sneg i izvuku sanke, klisko ili nešto slično, te da pronađu obližnju padinu niz koju će se spuštati. Odavno napolju nismo videli toliko radosti i u gradovima i na selu. Gde god ima dece i snega tu je radost.

Zašto je taj čarobni beli sastojak zime tako magičan. Pa iz mnogo razloga. Ako ste sa decom na nekoj planini gde je čist vazduh izađite napolje i dok pada sneg. Setite se kako smo kao mali hvatali pahuljice otvorenim ustima i pogledajte da li će se vaša deca setiti tako nečeg ili će izmisliti nešto potpuno novo. Dok je okruženje i priroda bila čistija, pravili smo i kolače i sladolede od snega i jeli ih bez bojazni. Danas je to sve malo drugačije i nije baš neophodno jesti sneg. Možda samo probati ga, da se zadovolji dečija radoznalost.

Za svaki boravak na snegu i igre na snegu najvažnije je da deca imaju adekvatnu garderobu. Kvalitetnu i nepromočivu obuću, ali i skafandere, jakne, rukavice, kape…Uvek ponesite rezervne rukavice, a možda i neku rezervnu kapu.

Kada se umore od sankanja, u nekom predahu napravite zajedno Sneška Belića ili neku drugu zanimljivu skulputuru od snega. Pored vajanja skulptura, sneg je zgodan i za grudvanje naravno, samo što u toj igri može poneka grudva i da „zaboli“.

Godinama je popularno pravljene otisaka u snegu, anđeoskih krila. Dopunite ovu zabavu tako što ćete poneti seme za ptice i u oblik koji ste napravili pospite isto.

Zanimljiva je i igra hodanja po tuđim otiscima – tragovima. Kako da pređete određenu deonicu, a da koristite stope u snegu onih koji su tim putem prošli pre vas.

Na sneg možete poneti i razne kantice, modle, kofice i modelirati sa decom pravi mali snežni grad. Sneg je neverovatno dobar za izradu svakojakih čudesa.

Ako imate strpljenja, pravite sa vašom decom iglo u snegu, sa ciglicama koje ste prethodno izvajali. Sve je moguće „izgraditi“ ukoliko imate vremena i strpljenja.

Nakon par sati aktivnosti na snegu, vratite se u tople domove i uživajte u crvenim obraščićima vaših mališana. Ima li šta lepše?

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: