Čarolija drugog stanja

Ukoliko ste trudni ove zime, verujemo da očekujete bebu uskoro, na proleće ili na leto. U kom god da ste mesecu trudnoće, ovaj sneg vam ide „na ruku“ da se umirite i ušuškate unutar sebe.

Tokom dana svakako odvojite sat dva za jednu laganu šetnju, a ostalo vreme možete posvetiti sebi, laganim vežbama, masaži samo gornjeg dela tela ili stopala, utrljavanjem hladno ceđenih ulja, aromaterapiji, laganoj hrani koja moža da vas osveži i zagreje, a koja uključuje dosta voća i povrća.

Muzika koju slušate neka vas relaksira i podiže raspoloženje, ples je uvek dobrodošao u svakodnevici svake žene, pa i one koja je u drugom stanju.

Primetite kako vas trudnoća budi i koliko je lepo biti nežan prema sebi i bebi. Biće dana kada ćete želeti da pačete, biće dana kada će vam bit teško da ustanete. Poštujte vaše emocije i ne stidite se istih. Vi ste u drugom stanju i ispoljite sve što vam dolazi. Na taj način i vaša beba zna da to nije njeno i da njoj ne pripada. Obrnuto kada potiskujemo emocije i kada se „pretvaramo“ da smo dobro, a unutar sebe to nismo, onda beba može da pomisli da to njoj pripada.

Vi ste povezani sa vašom bebom, više nego što to možete da zamislite. Vaša beba zna jer oseća. Ona nepogrešivo zna kako se osećate u odnosu na nju, da li joj se radujete, da li joj pričate, da li je primećujete.

Zamislite da vas neko zatvori u jedan topao bazen, gde je prigušeno svetlo, gde vam je sve potaman, ali niko na vas ne obraća pažnju. Verujemo da to ni jednom čoveku ne bi bilo prijatno.

Zato svaka trudnica, čak i nesvesno često drži ruku na svom stomaku. Često pomazi bebu preko stomaka. A poneka joj i priča i peva. Sve te pesme koje uputite vašem čedu, će nakon rođenja biti „dobar alat“ za umirenje bebe, jer će ih ona prepoznavati. Ne verujete? Probajte, nemate šta da izgubite.

Danas prenatalna psihologija zna da su bebe prisutne i imaju svest, na nama još uvek neobjašnjiv način od momenta začeća, pa čak možda i pre toga. Mnoga istraživanja svedoče o sećanjima iz svih tih perioda. Zvuči kao naučna fantastika, ali nije. Mi smo savršena bića, koja se razvijaju svakog dana svog postojanja i menjaju jednako tako. Tako je i tokom drugog stanja kada se čovek najviše i najbrže razvija. Njegov razvoj nikada više neće biti tako intenzivan.

U svakom danu bebinog razvoja, mama može drugačije da se oseća u zavisnosti koji deo bebe se razvija. A sve je povezano. Ukoliko budete vodili dnevnik i usmerili pažnju na tu stranu odgonetanja bebinog razvoja, mogli biste postati stvarni „naučnici“ koji iz prve ruke svedoče. Svaka žena sa svojom bebom ima telepatsku vezu, jer se mnogo toga razmenjuje i događa unutar vas, a vi ne ostajete bez „vesti“ o tome šta se dešava.

Većina današnjih žena okrenuta je na zbivanja spolja, van nje. Trudnoća je period kada je ona najviše spojena sa sobom samom unutar sebe. Zato drage blagoslovene žene, uživajte u čaroliji drugog stanja i stvaranja novog života. Nema svako tu privilegiju i zahvalite na iskustvu koje živite i koje je pred vama.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: