Kad deca prerastu verovanje u Deda Mraza

Individualno je kada će se to desiti, tek mnoga deca će razumeti i videti tokom ovih dana Deda Mraza na svakom ćošku. Na trgovima i ulicama, u tržnim centrima, ispred prodavnica igračaka…I jednog dana će vas pitati kako je moguće da postoji Deda Mraz ili će primetiti da Deda Mraz koji vam je ušao u kuću neodoljivo liči na tatu?

Evo jednog lepog predloga šta tada da uradite, a isti je do nas došao od Lesli Raš, nastavnice istorije iz Teksasa. Ona je preko društvenih mreža podelila kako to rešava u svojoj porodici, a vi možete uvek doći do sopstvenog rešenja, možda još inovativnijeg i boljeg.

Dakle, kada primeti da je dete postalo sumnjičavo spram „bajke o Deda Mrazu“, sedne sa njim i porazgovara na sledeći način. „Vidim da si dovoljno porastao i da ti je srce prilično poraslo, mislim da si spreman/spremna da i ti postaneš Deda Mraz. Da bi postao Deda Mraz, potrebno je da osmotriš u svom okruženju koga bi mogao da obraduješ nekim poklonom, a da taj neko nikada ne sazna da si ti bio/bila Deda Mraz. Pogledaj među svojim prijateljima ili komšijama kome je nešto stvarno potrebno i ko bi se neizmerno obradovao nekom poklonu, a da to nije nešto skupo i da možeš od svog džeparca da priuštiš taj poklon.“

Njen sin odabrao je komšinicu koju je svakog jutra viđao da izlazi po novine bosa i kupio joj tople papuče, koje je lepo upakovao i ostavio ispred vrata, pored novina na Božićno jutro. Silno se obradovao kada je u narednim danima video da komšinica izlazi po novine u toplim papučama. I naravno nikada nije otkrio da je upravo on bio taj Deda Mraz.

Umesto da kupujete poklone drugima, nekada je dovoljno oprostiti se od neke igračke ili garderobe koju smo prerasli i istu pokloniti „recikliranu“ nekome koga će ista stvarno obradovati. A taj „neko“ ne mora nikada saznati ko je bio Deda Mraz.

Dobro je deci primerom pokazati da je darivanje najbolji deo nas i da praznici nisu tu samo da bimo jeli lepu hranu i uživali u lepim stvarima. Novogodišnji praznici su tu da bismo otvorili srce jedni za druge i poželeli da budemo bolji u narednoj godini, jer to je jedini način da nam svima bude bolje.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: