Kada mama i tata različito misle

Dolazak prve bebe na svet je momenat kada postajete porodica. Više niste samo par, sada ste porodica. Tada obično očekujemo da ćemo isto reagovati u svim situacijama detetovog odrastanja, ali u stvarnosti to nije tako. Vi ste različito odrastali i stekli različite programe i uverenja. Nekih ste svesni, a nekih nesvesni.

Upravo ti nesvesni krenu da se ispoljavaju dolaskom bebe u kuću. Prvi momenat je bebin plač. Mi različito reagujemo na bebine suze. Mame će uobičajeno odmah krenuti ka bebi, a tate možda i ne, iako će im biti teško da čuju bebin plač. Mnogo je parametara koji nas određuju, pa su tako i naše reakcije različite u mnogim situacijama.

Ako ste imali vremena da upoznate jedno drugo pre dolaska bebe, biće lakše, jer će pažnja biti usmerena više ka bebi, a manje na razrešavanje međusobnih odnosa. No, ni to nije garancija da neće biti turbulentnih situacija. Mi kao roditelji smo zbunjeni, u nama su pomešani obrasci i načini na koji smo vaspitavani sa savetima psihologa i pedagoga danas. Tu su i saveti prijatelja, komšija, rodbine, pa je teško sve uvek razlučiti i biti pametan.

Zato je roditeljstvo i najlepši i najteži posao, kroz koji imamo mogućnost da najviše naučimo o sebi samima. Pokušajte zajedno da odgonetnete iz situacije u situaciju, kako se osećate kada beba plače, kako kada beba traži da jede na svakih sat i po, kako kada treba da se kupa i da se tako mala drži i poliva vodom. Ako budete usmereni na sebe u svim tim situacijama shvatićete da često naše reakcije imaju veze sa time kako smo mi kao malo dete bili zbrinuti kada smo bili tužni ili imali neku drugu emociju.

Uvidećete da je vaš roditeljski instikt najbolji savetnik za svaku zgodu. Normalno je da ćete ponekad imati različito mišljenje i da ćete hteti na različit način da se ophodite prema detetu. Pokušajte da pustite onog drugog da bude tako kako je rekao ako to ne ugrožava nikog, ni dete ni vas. Dobro je da dete ima različita iskustva i da upozna podjednako i mamu i tatu. Ako pak procenite da je važno da se usaglasite, tada to uradite kada vaše dete nije prisutno, spava ili je u vrtiću/školi.

Prilikom usaglašavanja imajte na umu da u životu nije najvažnije biti u pravu, mnogo je važnije da osetite i razumete drugog. Sa takvim stavom naći ćete rešenje za svaki problem. To je samo jedan od načina da produbljujete i negujete odnose sa najbližima. To je samo jedan od načina da osnažujete i čuvate porodicu. Mnoge druge vi već znate, živite ih.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Aleksandar Todorović

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: