Dete je dete da ga volite i razumete

Mnogi od nas danas su u neskladu u odnosu na ono što rade i kako se osećaju. Tome doprinose neočekivani događaji koji uvek imaju veze sa našom egzistencijom, osećanjem nesigurnosti u ovom svetu koji smo dobrom merom upravo mi kreirali. Svesno ili nesvesno. Kad kažem nesvesno mislim na previđanje i ne reagovanje na stvari koje se oko nas dešavaju, a nisu u skladu sa mnogim našim moralnim načelima i vrednostima.

Tako je na neki način sazdan današnji svet. Svi idemo na neki posao, ne bismo li obezbedili egzistenciju za sebe i svoje najmilije i često nismo svesni da li posao koji obavljamo ima u krajnjoj instanci dobar ili loš učinak na društvo u kome živimo. Tek stvorili smo jedan potrošački svet u kome se sve posmatra kroz prizmu novca i voleli bismo da taj neki komfor i lagodnost življenja dostignemo i zadržimo. Neki u tome uspevaju, neki malo teže, a neki mnogo teško. To zavisi od mnogo faktora, ali i od veština i znanja kojima raspolažemo.

Priznali mi to ili ne, malo je tih kupovina koje mogu pružiti dugoročno zadovoljstvo i osećaj spokoja. Vrlo brzo pali se lampica za neku novu želju, za nečim što još nismo imali i iskusili. Kada sve to posložimo i napravimo retrospektivu svoje svakodnevnice šta je ono što nam je najvažnije? Čemu se stvarno radujemo i šta nas izistinski čini srećnim? Za većinu roditelja, to je mogućnost da gleda i učestvuje u odrastanju svoje dece. Ima li šta lepše od svakodnevnih zagrljaja koje razmenjujete, od trenutaka maženja sa svojom decom ili događaja u kome zajedno otkrivate neku novu boju na nebu ili na listu u obližnjem parku.

Deca ne traže mnogo. Posebno ne traže u materijalnom smislu, ako ih već tome sami niste naučili. Deca imaju potrebu za sigurnošću. Da ste uvek tu za njih i kada im je dobro i kada su tužni. Deca imaju potrebu da ih vidite i stvarno čujete. Ne kobojagi, ne tako što ćete klimati glavom, a u toj istoj glavi rešavati neki problem sa posla. Ako ste stvarno prisutni u svakom trenutku dok sa detetom razgovarate ili obavljate nešto zajedno, deca će to osećati i biće zahvalna. Deca koja mogu da se „napoje“ pažnjom svojih roditelja srećna su i zdrava deca koja odrastaju u odgovorne ljude sa mnogo samopouzdanja.

Zato imajte na umu da je roditeljstvo najlepša avantura u kojoj je važno da živite stih iz pesme…“ Dete je dete da ga volite i razumete“.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: