Posetite sa decom pijacu

Pijaca je mesto na kome obično roditelji vikendom pazare voće, povrće, jaja i meso. Da li ste ikada poveli u kupovinu na pijacu vaše dete? Čak i ako je malo dete, voleće žamor i raznolike boje i oblike koje na pijaci može videti. Samo ukoliko ih naravno za istu pravilno pripremite. I vremenski ograničite kupovinu i uskladite sa kapicitetom detetove pažnje.

Mnogi odrasli ljudi, a kamoli deca misle da se hrana po prirodi stvari nalazi u supermarketu, odnosno našem frižideru. Postavite pitanje vašem detetu odakle nam hrana dolazi i kako se to ona nalazi nama na dohvat ruke?

Pre nego što krenete u zajedničku kupovinu, ukoliko je dete školskog uzrasta iskoristite mogućnost da kroz kupovinu uvežba i osnovne matematičke radnje. Dajte mu određenu manju količinu novca da samo odabere šta bi volelo da jede te nedelje ili tih dana i da samo tu hranu plati. Naučite ga da gleda u vagu i da zna da preračuna iznos u odnosu na odabranu količinu i cenu po kilogramu određene namirnice.

Znači matematika je samo jedan segment koje će vaše dete uvežbati prilikom kupovine. Sve ostalo je upoznavanje sa prirodom i društvom. Kada uputite dete u načine gajenja hrane, uputite ga i u način na koji ta hrana stigže do pijace.

Pitajte ga da li može da prepozna nekog na pijaci ko tu hranu samo preprodaje ili stvarno gaji na zemlji? Neka vaše dete bude mali detektiv i otkrije one prodavce koji stvarno rade na zemlji. Pomozite mu skretanjem pažnje na male detalje i kako „detektivi“ iste zapažaju. Naučite ih da raditi na zemlji i gajiti hranu nije sramota, već velika možda i najznačajnija stvar odnosnon zanimanje danas. Jer da nema takvih ljudi, šta bismo mi jeli?

Podučite ih da razlikuju kvalitet namirnica. Pokažite im da je nekada ukusnija mala od velike i sjajne jabuke, jer često ukusi ne odgovaraju izgledu. Poneka neizglednija hrana ima bolji ukus i verovatno je zdravija za naše telo. Neka lagano pored vas uče koje namirnice su zrele u proleće, koje u leto, a koje u jesen i zimu. Eto prilike da im ispričate da je danas čovek omogućio da jedemo svežu hranu i tokom zimskih meseci, zahvaljujući staklenicima i plastenicima.

Pijaca je bogata životom, žamorima, bojama i mirisima. Pijaca je mesto gde sva čula mogu da uživaju i da se razbukta dečija mašta. Neka uče nazive povrća i voća. Objasnite im razliku između organski gajene hrane i konvencionalnog gajenja, ukoliko to njihov uzrast dozvoljava.

Nakon takvih zajedničkih obilazaka i kupovina, nastavite u zajedničko pripremanje hrane. Voćna salata je sjajna užina, koju svako dete može brzo da savlada i samo napravi. Budite kreativni. A posle par dana, pustite da vam dete nacrta svoj doživljaj pijace i eto vas u likovnom segmentu razvoja vašeg deteta.

Običan život je najbolja škola kojom možete da obrazujete dete. Neka vaše dete svakog dana bude u dodiru izravno sa životom. I uživajte u svemu zajedno sa decom. Budite svesni da će brzo odrasti i otići svojim putem. Na ovakav način, uvek će biti spremni. Pitanje za roditelje je da li su oni za to spremni?

N.V. , redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: