Šta mi učimo od dece

Kada vaša deca postanu punoletna i očekuju svoju decu, možda možete da se osvrnute na vaš zajednički život i sagledate šta ste naučili od svoje dece. To je moj slučaj. Ukoliko su vam deca mala, možete svakog dana pred spavanje da napravite mali pregled u mislima i osvestite šta ste u tom danu naučili od svoje dece. Često roditelji misle da je njihov zadatak da uče i vaspitavaju svoju decu i ne budu svesni da je proces učenja obostran.

Upravo zato je biti roditelj biti neko ko neprestano uči i nikada ne prestaje. Moja retrospektiva je sa osvrtom na one neke baš značajne momente koji su mi pomogli nadam se da budem bolja osoba.

  1. To što sam decu rodila ne daje mi za pravo da ih svojatam. To znači da oni nisu tu da ispunjavaju moje želje, ambicije i hirove. Oni su tu zbog svojih iskustava, koje je potrebno da im dozvolim da imaju. Kada uđu u pubertet to je možda i najveći izazov, ali sve prođe. Imajte poverenja u svoje dete.
  2. Nikada, ali nikada ne mojte drugim ljudima pričati o svojoj deci ono što oni ne bi voleli da pričate. Nemojte otkrivati njihove male i velike „tajne“. To može da ih povredi i ugrozi poverenje koje imaju u vas. Čovek ima nagon za komunikacijom i nekada je teško ćutati. Ali od svoje dece i danas učim i podsećam se da ćutim. Ne moraju sve vaše drugarice da znaju ono što se između vas događa. Dobro je čuvati „sveti prostor svoje porodice“, a priče „uokolo“ mogu da ga naruše.
  3. Prestala sam previše da planiram i sve da organizujem u našim životima. Naučila sam da se opustim i manje brinem. Moja deca nikada nisu previše brinula, pa nekako ni meni to nisu dozvoljavali. Deca uvek donose taj duh pozitivnog „biće sve u redu“.
  4. Ne moram sve da uradim savršeno. Dobro je i kada kuća nije tip top, dobro je i ako nije sve uspelo što sam spremala za ručak. Više znači da li sam ja dobro, deca ne vole da me vide „smrknutu“.
  5. Shvatila sam da mi često čitaju misli i prestala sam toliko toga da im objašnjavam. I prestala sam da ih „smaram“ sa hiljadu saveta.
  6. Više se smejem i češće sam dobro raspoložena zbog njihovih „fora i fazona“. Posebno kada smo zajedno, pričamo ili igramo društvene igre.
  7. Razumela sam da kompjuterske igrice nisu bauk, već nov način na koji se danas deca igraju. Saslušala sam o čemu se radi u nekim igricama i posmatrala kako vešto igraju iste. Prestala sam da imam bojazan da će ih to odvest na neki „pogrešan“ put. I nije…
  8. Zahvaljujući mnogim sportskim aktivnostima koje smo zajedno upražnjavali kao što su vožnja bicikla, klizanje, skijanje, plivanje i ronjenje ostala sam u dobroj fizičkoj kondiciji sve te godine njihovog odrastanja. Naravno i zbog trčkaranja za njima kada su bili mali.
  9. Ples je uvek bio najvedrija aktivnost u našoj kući. Učila sam od njih nove korake i koreografije na mnoge aktuelne muzičke hitove. Ostala sam u toku sa muzičkim dešavanjima i dopada mi se i „današnja muzika“. Ne sva, ali mnoge pesme i spotove volim da čujem i vidim.

Zadržaću se na gore navedenih devet tačaka, jer je broj devet često prisutan u našim životima kao jedan ciklus. Naravno da sam od svoje dece naučila mnogo više nego što sam ovde pobrojala. Najznačajnije je da su me podstakli da sebe bolje razumem i iscelim mnoge rane koje sam ponela iz sopstvenog detinjstva. Shvatila sam da su ponekad moje reakcije bile neprimerene i to me je nateralo da se dublje pozabavim sobom. Paralelno sam radila na sebi i nadam se postajala sve bolja mama. Nisam to radila zbog dece. Radila sam to zbog sebe.

Često upadamo u zamku da tako mnogo toga radimo zbog dece, ali treba biti iskren prema sebi i sagledati kada je to tako, a kada ipak nije. U konačnici samo roditeljstvo podrazumeva požrtvovanost tj. činjenicu da ćete učiniti sve što je potrebno dok oni sami ne ovladaju pojedinim veštinama i postanu samostalni. Tako da svaki roditelj dobija iskustvo bezuslovne ljubavi. A to se ne uči, to se živi dok smo živi.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: