Proslava dečijeg rođendana

Istorijski spisi govore o tome da je dečiji rođendan počeo da se proslavlja u XIII veku u Nemačkoj, dok je u Rusiji ta tradicija uvedena tek u XVII veku. Deca su sedela za posebnim stolom ili čak u posebnoj prostoriji u krugu, kako bi se zaštitila od zlih duhova, a želje kojima se dete darivalo služile su toj zaštiti. Svećice na torti trebalo je ugasiti jednim duvanjem, kako bi se želje ostvarile. Poklona nije bilo, sem dobrih želja.

Danas je taj dan poseban u svakoj porodici i proslavlja se na mnogo različitih načina. Kako god da ste navikli da proslavljate ovaj dan, pokušajte da proslavu prilagodite uzrastu deteta. To u našoj tradiciji nije slučaj za prvi rođendan kada se poziva najviše gostiju i pravi na neki način i najveća proslava, što beba od godinu dana ne pamti, a buka i gužva često nije prilagođena njenim potrebama.

Stigli su nam i novi momenti sa zapada i iz Holivuda na temu proslave dečijih rođendana, pa se danas sve stilizuje u jednoj boji, sa zaštitnim likom ili detaljem, pravi se poseban meni koji vizuelno odgovara pozadini, balonima kojima se ukrašava pozadina koja se koristi i za fotografisanje, a prave se i mali simbolični pokloni za goste. To da gosti donose poklone se podrazumeva.

Naravno da dečiji rođendan možete proslaviti i na mnogo jednostavniji i skromniji način, a dete će pamtiti rođendane na koji su mu došli drugari sa kojima se igralo i zabavljalo. To je ono što je deci najčešće i najvažnije. Animatori na rođendanu mogu da pomognu jer osmišljavaju igre i usmeravaju decu, ali ako je dete malo starije, slobodno mu dajte da samo osmisli proslavu svog rođendana.

Počeli smo da se mešamo u sve segmente detetovog života, pa nekako pokušavamo da svaki dan, a posebno rođendan mi „uredimo“ za naše dete. Kada deca porastu, često će očekivati od vas da i dalje sve vi uređujete i organizujete. Ako želite da vaše dete bude samostalno i dok je dete i kada poraste, ostavite njemu da bude „organizator“ svog slavlja. Naravno ovo se ne odnosi na decu manjeg uzrasta, procenite sami u kom uzrastu vaše dete može i na koji način da učestvuje u pripremama za svoj rođendan. Deca će vas iznenaditi svojom kreativnošću i organizacijom. Dozvolite im da sami osmisle i naprave posluženje, izaberu muziku i naravno igre koje će igrati tokom proslave. Neka vaš posao bude organizacija oko nabavke ili pravljenje torte u domaćoj radinosti. Obično deca vole i najjednostavnije torte, koje ne zahtevaju mnogo muke i nauke.

Ono što vi možete tog dana pokloniti vašem detetu neka bude neka mala uspomena sa njegovog rođenja, priča o tome kako ste se osećali kada ste prvi put ugledali svoje čedo. Takve male crtice i priče obogatiće slavljenički dan, a nekada su te male stvari veće od najvećih poklona.

Vaši pokloni neka budu oni kojima će se vaše dete iskreno obradovati. Mudre mame i tate znaju da ispitaju svoje dete na vreme i saznaju šta je to za čim njihovo dete čezne. To može da bude npr. i članska karta za pohađanje neke školice glume ili plesa, ukoliko je to nešto o čemu vaše dete sanja. U ovoj potrošačkoj civilizaciji, zaboravili smo da stvari nisu jedino što decu uveseljava i čini srećnima. Naprotiv, često su to neke druge maštarije koje čine njihov svet nevinim i čarobnim.

Nemojmo u taj svet dodavati naše „đakonije“, često su neprimerene njihovom „svetu“.

Srećan rođendan svoj deci čije mame čitaju ovaj blog upravo na dan njihovog rođenja!

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: