Moje drugo stanje

Svaka trudnoća je priča za sebe, kao i svaka žena. Drugo stanje je poziv ženi da stane i usmeri pažnju ka svojoj unutrašnjosti, jer tamo se događa tako mnogo stvari svetu nedokučive, a njoj najbliže.

Živimo u civilizaciji koja se od svih čula najviše oslanja na čulo vida, no žena bi trebala da uvežba svoje „unutrašnje oči“ i svu pažnju usmeri ka bebi koja je tamo i razvija se brže i više nego što će ikada posle to biti slučaj.

U tim mnogobrojnim promenama iz dana u dan, svaka trudnica ima drugačija osećanja i senzacije. Ona ne zna da će beba u danima razvoja pankreasa da je nesvesno okrene prema tati ne bi li mu iskazala ljubav, kao što ne zna da se pojačano znoji u 24.nedelji kada se bebi razvijaju znojne žlezde. Ako sve to uzmemo u obzir, kao i mamine hormone, shvatićemo zašto je naš narod to nazvao tako lepim imenom – drugo stanje.

U prvom trimestru priroda se pobrinula da trudnica bude detinjasta, jer teško je shvatiti da u njoj raste neko nepoznato biće i možda bi se uplašila da tada nije bezazlena poput deteta. U drugom trimestru budi se mama „pubertetlija“ koja želi sve kako ona hoće. Tada kreću obično i oni čudesni zahtevi za pojedinom hranom, ali to mogu biti i zahtevi za češćim odnosima sa partnerom, želja za izlascima, šetnjama i ko zna šta sve ne…Dok u poslednjem trimestru mame su „odrasle“ i smiruju se. Njihova pažnja je tada obično na uređenju „porodičnog“ gnezda i poslednjim pripremama za bebin dolazak.

Kako god, poznato je da ljudima sa strane to drugo stanje prođe za tili čas, dok mama koja je u drugom stanju ima drugačije podešeno vreme. Ponekad kao da vremena ni nema. Bilo bi lepo da svaka mama vodi dnevnik „Moje drugo stanje“. Na taj način imaće mogućnost da se podseti i jednog dana svom detetu ispriča kako je to bilo i kako se osećala kroz to čarobno putovanje do prvog susreta.

Ispoljavajte svoja osećanja i uživajte do tada. Čuvajte energiju za prve mesece i prvu godinu bebinog odrastanja. Čuvajte energiju dok vašu bebu ne ispratite u svet za jedno dvadesetak godina. Roditeljstvo će vas u potpunosti promeniti i dobićete iskustvo bezuslovne ljubavi, ima li šta lepše?

N.V. , redakcija Mamino ćoše
Foto IG @anya.soul

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: