Radost Evrope u Beogradu

Manifestacija Radost Evrope i dalje traje u Beogradu. Uprkos pandemiji i naravno uz poštovanje potrebnih mera po 52. put imamo u Beogradu veliko druženje dece kroz igru, radionice, likovni konkurs, a na Jutjube kanalu možemo videti nastupe dece iz različith zemalja Evrope.

Evo kako je izgledalo prvog dana na svečanom otvaranju. Oko petsto dece iz vrtića predškolske ustanove „Dečji dani“ okupilo se na Trgu republike i u karnevalskoj povorci prošetalo kroz Obilićev venac i Knez Mihailovu ulicu u kostimima inspirisanim elementima kulture evropskih zemalja. Kao predstavnici Srbije u povorci su se u našim narodnim nošnjama našla deca iz UC „Talija“. Povorku je predvodio Dečji brass orkestar Borisa Matijevića i mažoretkinje iz Pančeva, kao i artisti na štulama. Na Trgu Republike održao se muzičko-scenski program koji je vodila Leontina Vukomanović i Goran Joksić, u liku baroknog slikara Mazala. Publiku su zabavljali glumac Ivan Mihailović, Peđolino, Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd sa dirigentkinjom mr Nevenom Ivanović, brejkeri Flow Jamz Crew, umetnički centar „Talija“, Filipino, Duvački orkestar i „Diskilend bend“ Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina.

Deca su različitim kostimima na karnevalu donela duh Evrope i dočarali Italiju, Francusku, Španiju,Švedsku, Holandiju, Grčku, Norvešku, Švajcarsku, Englesku i goste s azijskog kontinenta- Japan.

Najmlađu programsku celinu Manifestacije, koja je jedina takmičarskog karaktera, čini Međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“. Već dvadeset i tri godine poziva decu i mlade stvaraoce (od 4 do 18 godina) iz celog sveta da se povežu vizuelnim jezikom kroz crtež, boju i likovnu kompoziciju. Izložba će i ove godine biti u virtuelnom izdanju, postavljena na društvene mreže 5. oktobra. Izložbu će pratiti katalog nagrađenih i pohvaljenih radova.

Ove godine je na konkurs stiglo oko 3200 radova: iz gradova širom Srbije, kao i iz država sa skoro svih kontinenata: iz Australije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Kine, Češke Republike, Grčke, Mađarske, Indije, Poljske, Rumunije, Republike Severne Makedonije, Rusije, Slovenije, Slovačke, Šri Lanke, Tajvana, Tajlanda i iz Turske. Članovi žirija su prilikom odabira radova imali ujednačen stav. Želeli su da nagrade vizuelnu pisemnost autora, osoben rukopis i likovno umeće, da prikažu široku lepezu kulturne raznolikosti, različitost dečjih interesovanja, likovnih škola i pedagoških pristupa.

Likovni susret će ove godine biti obeležen 5. oktobra celodnevnom likovnom kolonijom „Ulovi trenutak kroki crtežom“. Učesnici će biti deca starijeg osnovnoškolskog uzrasta iz ateljea koji su godinama prisutni na konkursu i čiji su radovi korišćeni za izradu marki: (Obrazovno-kreativni centar Restart iz Velike Plane, Mali likovni atelje studija „BIS!“ i iz Likovnog ateljea Dečjeg kulturnog centra Beograd). Deo susreta će se odvijati i u Dečjem kulturnom centru gde će biti predstavljen novonastali mural. Ideja da se dečji rad sa Međunarodnog likovnog konkursa, urađen u nekoj od slikarskih ili crtačkih tehnika predstavi drugačijim likovnim jezikom (u drugom likovnom mediju), zaživela je 2019. godine izradom murala na spoljnom zidu beogradske osnovne škole „Starina Novak“. Tom prilikom je nagrađena grafika (rad sedmogodišnjeg dečaka iz Slovačke), izvedena kao mural, koji je uradio Miloš Đuran dugogodišnji saradnik likovne redakcije. Ove godine će rad Sofije Soferenić, devojčice iz Ateljea Dečjeg kulturnog centra Beograd biti urađen kao mural u enterijeru, na međuspratu. Rad je nastao 2017. godine, kada je Sofija imala 11 godina. Film o nastanku murala biće prikazan 5. oktobra. Animaciju radi rediteljka animiranog filma Marija Milanović Lazarevski.

Svake godine 30. septembra, „Pošta Srbije“ pušta u prodaju marke tradicionalnog izdanja na kojima se nalaze nagrađeni crteži sa Međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope“ u čast velike gradske manifestacije. Ove godine na marki će se naći rad Dunje Sudžum, 11 godina iz Mađarskog kulturnog centra Nepker, iz Subotice. Tu radi likovni pedagog Boroš Đerđ koji decenijama vrlo uspešno sa decom i mladima neguje složenu likovnu tehniku, kakva je grafika. Svakako je njegov rad i rad njegovih učenika za pohvalu. Izbor radova za marku, vinjetu i koverat, ove godine je u znaku radosti života, nakon prošle turobne godine koja je protekla u izolaciji i napetosti. Slavi se radost koju dečjoj duši donosi priroda sa svojom raskošnom florom i faunom, radost kretanja, radost maštanja uz knjigu i slikarski štafelaj.

Večeras u 18:00 časova je otvaranje izložbe likovnog konkursa Radost Evrope, pa ukoliko ste u Beogradu, prošetajte sa decom do Dečijeg kulturnog centra Beograd i postanite i vi deo ove prelepe manifestacije.

Priredila Nataša Vukićević, redakcija Mamino ćoše
Fotografije PU „Dečiji dani“ iz Beograda

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: