Poslednji trimestar trudnoće

U trećem trimestru priroda je potpuno usporila trudnice. Ne dozvoljava im više da „trče“ i žure bilo gde. One su sve teže i tromije. A i psiha se menja na način da postaju poput starijih ljudi. U poslednjem mesecu čak su i zaboravne, jer se priroda trudi da ih od spoljnog sveta okrene ka unutra. Ka pažnji ka bebi koja je uskoro spremna za svoj dolazak na ovaj svet.

Mudrost krasi starost, pa i treći trimestar trudnoće. Žene se preslišavaju unutar sebe o svim vrednostima i prioritetima u životu. Sva renoviranja stana su završena i „gnezdo“ pripremljeno za dolazak novog člana. Obično čitava porodica iščekuje u poslednjem mesecu taj trenutak kada će im javiti da je mama otišla u porodilište.

Jedanaest dana pred porođaj beba ispunjava pluća i svoje telo plodovom vodom kako bi prolazak kroz vaginalne puteve bio što „ugodniji“. U tom trenutku ukoliko je mama senzitivna osetiće se kao „kit“ koji je progutao još jedan brod. Njen san je šest nedelja pre porođaja narušen. Budi se svaki čas, jer priroda je priprema da joj to ne bude novo i teško kada beba bude u njenom naručju.

O mnogo čemu priroda misli i priprema mamu i tatu. Dobro je ako svakodnevno komunicirate sa vašom bebom, ako joj pevate pesmu koju ste za nju spevali. Sve je to ono što čini vaš budući „alat“ za umirenje bebe kada bude tu. A i beba ne oseća usamljenost i zapostavljenost „tamo negde“, već oseća da je dobrodošla u vašu porodicu. Danas prenatalna psihologija svedoči o tome da se bebe do pete godine sećaju mnogo čega iz perioda trudnoće i porođaja, pa je paradigma da se bebe rađaju kao beli list papira davno prevaziđena.

Porođaj je susret koji ćete pamtiti dok ste živi. Ukoliko prepustite vašoj prirodi sa poverenjem da kroz njega prođete, videćete da su se hormoni pobrinuli da sve to bude nežno i puno ljubavi. Oksitocin je hormon porođaja, a to je hormon koji se luči kada vodite ljubav ili sa ljubavlju jedete neku hranu. Oksitocin je hormon ljubavi i on je onaj „glavni“ prisutan tokom rađanja. On boji ovaj svet ljudi od prvog udisaja i zato verujte da imate sve unutar svog tela potrebno da vaš porođaj bude nešto što ćete pamtiti po najlepšem osećaju ikada.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: