Drugi trimestar trudnoće

Putovanje kroz drugo stanje je povezivanje sa sobom i bebom u stomaku

Prošle su početne mučnine i prilagođavanje tela „drugom“ stanju. Beba je tu i vi ste tu. Kako se osećate iz nedelje u nedelju nije uslovljeno samo položajem zvezda na nebu. Uslovljeno je i onim što se razvija kod deteta u određenoj nedelji.

Tako na primer u 24.nedelji se razvijaju znojne žlezde kod bebe i tada se i trudnica pojačano znoji, kako bi bebi pokazala čemu to služi. U 25. nedelji beba će prvi put otvoriti oči, pa se često dešava da i trudnica prvi put otvori oči i ugleda „gde se stvarno nalazi“. Možda će tada poželeti da sruši zidove kako bi ulepšala prostor u kome živi. Partner treba samo da sačeka sledeću nedelju i sasluša kako je dovoljno da okreče stan. Jednostavno je faza buđenja prošla i mama se umirila.

Drugi trimestar je izuzetno buran period u smislu činjenice da taj deo nalikuje pubertetu i mame i tate. Oboje imaju potrebu da prelaze granice, može da se desi da u u pojedinim nedeljama imaju i pojačanu seksualnu želju. Sve je to uslovljeno igrom hormona u maminom telu, koji se podešavaju kao podrška bebinom razvoju.

U drugom trimestru mamina trudnoća više nije upitna, ona je stabilno stanje kroz koji je potrebno da mama iz dana u dan prihvati da više nije sama i da se njeno telo menja. Stomak raste, što nije razlog da ne nosite haljine. Mama se trudi da uspostavi kontakt sa bebom kroz svoje misli i da mu prenese svoju bezuslovnu ljubav. Ona sada oseća pokrete bebe, u početku nežne i jedva osetne, a kako vreme prolazi, trudnoća gubi jedan deo svoje mističnosti. Sada mama pouzdano zna da je dete u njenom telu, raste i razvija se kako bi došlo na ovaj svet.

Ukoliko je reč o zdravoj trudnoći, mama će moći da primeti polako i karakter svog deteta. Na osnovu njegovog kretanja, budnog stanja i činjenice da li je beba uticala na nju da više sedi i filozofira ili pak ima potrebu više da se kreće i trči po planinama. Šta god da je od tog dvoje, to beba utiče na mamu tražeći od mame da joj pokaže kako se šta radi, u zavisnosti od toga sa kojim talentima dolazi na svet.

Društvo još uvek ne daje podršku trudnici na mnogim nivoima. Da ustaje se trudnicama u prevozu i kupuju im se kiseli krastavčići u po noći, no da li je to dovoljno? Danas trudnice žive u malim porodicama, van zajednice i često su izuzetno usamljene. Drugarice koje se nisu ostvarile u ulozi majke, prestaće da zovu i prosto ljudi imaju suviše svojih poslova da bi trudnim ženama pravili društvo.

Pokušajte da se povežete sa ženama koje su takođe trudne preko školica za trudnice ili preko društvenih mreža. Videćete da je svet prepun žena poput vas. I sa njima ćete uploviti u neke druge priče i neka nova poglavlja svog života.

Autor N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: