Beba vođa dohrane – prirodan način uvođenja čvrste hrane

Knjiga „Beba – vođa dohrane“, izdavačke kuće Harfa, govori o prirodnom i logičnom procesu uvođenja čvrste hrane. Dete se hrani samostalno i pritom instinktivno odabire hranu koja mu odgovara i određuje njenu količinu.

Budući da se dete u proseku hrani pet puta dnevno, dobar deo dana provede spontano razvijajući finu motoriku tako stimulišući razvoj neuronskih veza (sinapsi) odgovornih za intelektualne kapacitete deteta. Zatim razvija koordinaciju oko – ruka, a zahvaljujući ranim pokretima kroz žvakanje jača mišiće za govor (jezika, obraza i usana) i tako izgrađuje dobar osnov za zdrav jezičko-govorni razvoj. Ovim načinom ishrane dete stimuliše sva čula, a znamo da su čulni nadražaji osnov intelektualnog razvoja.

Pored IQ-a dete od najranijeg uzrasta jača i emocionalnu inteligenciju jer izravno učestvuje u porodičnim obrocima i razvija osećaj pripadnosti, što razvija njegov socio-emocionalni razvoj.

U novije vreme nauka se sve intenzivnije bavi ovim načinom dečije ishrane pa je sad već utvrđeno da deca koja su se hranila na ovakav način imaju i zdravije navike, te ređe imaju problem sa debljinom u kasnijem uzrastu.

Žil Ripli, žena koja je napisala ovu knjigu, dugi niz godina je posmatrala bebe i zaključila da one najbolje znaju kada im je potrebna i na koji način čvrsta hrana od šestog meseca. Ovaj način ishrane isključio je potrebu za pravljenjem kašica za bebe. Prosto su bebe sposobne da svojim ručicama i ustima usitne hranu koju žele od uzrasta šest meseci i upravo taj proces podstiče i razvoj njihovog govora kao i sve ostale procese njihovog odrastanja i sazrevanja. Na osnovu ovog, opet se potvrđuje da je priroda sve najbolje uredila i da je potrebno dobro posmatrati i zaključivati šta i kako je najbolje za naše dete nekim našim zdravim razumom.

Redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: