Prvi trimestar trudnoće

Beba je tu od začeća i vi ste već mama

Prvi trimestar trudnoće različit je kod svake žene i svaki deo trudnoće je po mnogo čemu različit od žene do žene. A šta je isto kod prve trudnoće kod većine žena?

Svakako je saznanje da ste trudni prvi momenat na koji ćete odreagovati na različite načine. Mali broj žena će znati da je do začeća došlo odmah nakon odnosa, ali u praksi se srećem sa takvim ženama. One nekako to znaju, iako do začeća dolazi nakon više sati plesa jajne ćelije i spermatozoida. Napredniji embriolozi kažu da nema penetracije spermatozoida u jajnu ćeliju, već da se tokom tog plesa jedan spermatozoid stapa sa jajnom ćelijom, kao što to čini polen sa cvetom.

Vrlo brzo žena može da primeti promene na u telu povodom začeća. Hormoni kreću da pripremaju matericu da omekša i primi plod i celo telo žene postaje mekše. Isto se dešava i sa psihom žene. Ona postaje detinjasta kako se ne bi uplašila činjenice da je u njoj život drugog bića koje ona ne poznaje i koje je tu stiglo sa neke „druge planete“.

Grudi postaju veće i ceo organizam se menja neverovatnom brzinom. Ono što je sigurno to je da je najveći razvoj upravo u prvom trimestru jer tada se dešava čudo nastajanja novog života. To majci oduzima dosta energije i prvi trimestar je karakterističan po činjenici da se mnogim trudnicama spava. Tu su i moguće mučnine i povraćanja, koja su takođe rezultat hormona koji omekšaju i taj otvor želuca u pripremi tela za trudnoću.

Po svim karakteristikama prvog trimestra, bilo bi dobro kada žena ne bi išla na posao i radila upravo u tom delu trudnoće, jer tada je ta promena tako velika i tada je ženi najteže da funkcioniše u ostalim segmentima života kao da „se ništa nije dogodilo“.

Pored emocija radosti, saznanje o trudnoći donosi i emocije strepnje, straha i neizvesnosti o tome kako će se život promeniti, kako više niste sami u odlukama koje donosite vezano za vašu budućnost i kako ustvari više ništa nije isto. Naravno tu su i pitanja o tome kakvi ćete biti roditelji, da li će sa bebom biti sve u redu i mnogo toga još. Zato ako vam se dogodi na tren da se rastužite, rasplačete bez vidnog razloga, ne zamerajte sebi, slobodno ispoljite emocije i suočite se svim što unutar vas osećate. Isto važi i za tate, koji su u prvom trimestru daleko pribraniji i racionalniji.

Oslonite se na vašeg supruga (partnera) u emotivnom smislu i podelite sa njim sve svoje brige i razmišljanja. Proverite da li ste u ulozi roditelja oboje ili ste u npr. poslovnim ulogama, pa vam je potrebno vreme da se prilagodite novoj ulozi u vašem životu. Pričajte sa partnerom o svemu što se u vašem životu menja za vas oboje i osvestite šta uloga roditelja podrazumeva. Svakako je to preuzimanje odgovornosti i velika požrtvovanost na koju ste oboje spremni.

Vaše putovanje kroz drugo stanje je na samom početku i dozvolite sebi da dovoljno spavate i odmarate u prvom trimestru. Priroda vas podučava da usporite. Usporiti znači okrenuti pažnju unutar sebe. Pratite promene u vašem telu i poželite dobrodošlicu vašem detetu. To možete uraditi mislima, ali i rečima, pesmom, misaonim zagrljajem. Što se pre povežete sa vašim detetom, lakše ćete proći kroz trudnoću i porođaj.

Autor Nataša Vukićević, psihološka priprema za porođaj

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: