Koji deo mozga i kako utiče na naše ponašanje

Odavnina postoji izraka „upoznaj sebe, da bi spoznao svet“. I upravo ćemo ukratko pokušati da predstavimo neke nove spoznaje o tome kako naš mozak funkcioniše, šta pamti, na koje načine i kako sve to utiče na naše ponašanje.

Da li ste čuli za izraz „limbički otisak“ ili na engleskom limbic imprint. To je urođena funkcija nervnog sistema da automatski apsorbuje i zapamti sva čulna iskustva tokom našeg formativnog perioda, počevši od ranih faza gestacije.

Reptilski mozak upravlja našom fiziologijom, pre-kognitivnom funkcijom tela. On probavlja hranu, pumpa krv, upravlja disanjem, eliminacijom, seksualnim nagonom, itd.

To je naše „unutrašnje dete i unutrašnji tinejdžer“, sa svim osnovnim fizičkim potrebama: jesti, odmoriti se, rađati se, osećati se fizički bezbedno. To su naši sirovi, prvobitni instinkti i osećaj za preživljavanje.

Korteks je naša mentalna moć, logika, veštine, naša sposobnost da planiramo, organizujemo, komuniciramo, da budemo odgovorni, to je naša „unutrašnja odrasla osoba“. Potrebe korteksa su: sigurnost, finansijska sigurnost, predvidljivost, organizaciona struktura, lojalnost, poštovanje itd.

Limbički sistem mozga ne-kognitivno upravlja našim emocijama i osećanjima. Dok se ne aktivira kao naš unutrašnji „stariji“ – mudri, ispoljava naš originalni limbički otisak, koji dobijamo iz perioda formiranja, u šta god smo bili uslovljeni.

Potrebe limbičkog mozga su intimnost, radost i ljubav. Kada se potrebe nekog od ovih delova mozga dosledno ne zadovolje, taj deo počinje da deluje, kao i svako dete čije potrebe nisu zadovoljene.

Ili naše unutrašnje dete ili unutrašnji roditelj postaje aspekt koji nas tiraniše, pokušavajući da privuče pažnju na bilo koji način i pokušavajući da napadne ceo sistem.

Ako reptilski mozak pobedi, ponašanje osobe postaje detinjasto – odrasli ne može biti odgovoran, napušta školu, postaje nepromišljen, promiskuitetan, itd. .

Ni jedan od njih ne može da ponudi osobi skladan način života. I svi mi imamo neke „rane“ iz tog najranijeg perioda, koje nas danas spotiču u sadašnjem životu i ometaju pun i skladan život.

Danas postoje različite tehnike da sebi pomognete na putu „odrastanja“ i izuzetno je važno da uočite probleme koje imate unutar sebe, kako biste ih rešavali. Obično mislimo da je problem u drugom, a kao roditelji lako pomislimo da je problem do deteta.

Zapamtite da je dete vaše ogledalo, a problem je uvek u vama. I dobra vest je da je rešiv. Ne možemo promeniti druge, ali sebe možemo i uvek je vredno truda.

Autor N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: