Razbijanje iluzije o prvih 40 bebinih dana

Pomoć tate je dobrodošla od prvog dana

Ako ste sada trudni i s nestrpljenjem iščekujete rođenje vašeg prvenca sigurna sam da već maštate o idiličnim danima nakon njegovog rođenja. Beba spava veći deo dana, u međuvremenu sisa po desetak minuta, s povremenim presvlačenjima i onim čuvenim kupanjem pred spavanje. Verovatno ste, kako to već kod nas biva, angažovali blisku ili širu familiju da vam pripomogne oko bebe. Ako ste redovni čitalac mojih članaka, niste trošili novac na nepotrebne stvari.

Ne bih da vam razbijem iluziju niti da vas naplašim realnošću, ali najbolje je da sva očekivanja vezana za vaš život s bebom bacite kroz prozor. Sada. Odmah. Zaboravite sve što ste čuli i čitajte dalje.

Naravno da je rođenje bebe najdivniji trenutak. S dolaskom novog bića na svet isto tako se rađate i vi kao roditelji. Dobijate ulogu za koju vas realno niko nije pripremio. Koliko god da ste literature iščitali, teorija se ponekad pokaže beskorisnom u praksi. 

Najčešća prilika na koju nalećem kod roditelja s tek rođenom bebom je uznemirenost oko bebe koja nikako da se uklopi u šablon (sisa, spava, sisa, spava). I nekako se dojenje tu uvek nađe kao dežurni krivac. Jer beba mora da je izgladnela, ako ne pregladnela čim nije očekivano zaspala nakon 10-15 minuta sisanja i po mogućstvu ostala uspavana bar 2 sata!

Dragi roditelji, od samog početka postavljate pogrešno stvari. Beba se ne prilagođava vama i vašoj ideji kako njen dan treba da izgleda, nego se vi prilagođavate bebi. Ona rođenjem instiktivno zna i oseća šta i kada treba da radi. A realnost je ta, da bi bebe u prvih 40 dana biološki i intuitivno najradije proveli 24h uz mamu, i to veći deo sisajući, u idealnoj simbiozi. Ne zaboravite da je to njihov plan i da oni nisu čitali ni jednu knjigu tipa Šta da očekuje u prvoj godini.

To je ono najbitnije što želim da vam prenesem. Život s novorođenčetom je svakako intenzivan i težak a dojenje tu može samo da vam olakša. Koristite svu pomoć koju imate za pripremanje obroka, odlazak u prodavnicu, spremanje kuće, a vaša jedina briga treba da bude malo biće tek pristiglo na ovaj svet.

Da biste lakše i mirnije prebrodili ovaj intenzivan period od oko 40 dana, gledajte filmove, čitajte knjige, družite se (niko ne kaže da morate da ih provedete kod kuće) s bebom u marami. Uživajte u svakom trenutku, jer verujte doći će taj dan kada će vam vaše dete s radošću pripremiti kafu i doneti vam je dok ste vi udobno zavaljeni u fotelji!

Autor: Marija Taraba
Foto: Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: