Da li dojenje menja izgled grudi?

Da li dojenje menja vaše grudi?

Da li ste ikad pre nego što ste ostali trudni razmišljali o tome koliko će vam se stomak rastegnuti, koliko će se novih strija na njemu pojaviti i da li vas je to sprečilo da radite na kreiranju bebe? Verujem da je kod većine mama odgovor ne. Isto tako verujem da ni jedna buduća mama ne odustane od dojenja samo i isključivo u verovanju da će im dojenje promeniti, odnosno pogoršati, izgled grudi.

Tek u 20. veku grudi postaju seksualno primamljive, a do tada su tu ulogu nosili neki drugi delovi tela, vrat, članak, stomak, itd. Njihova isključiva funkcija bila je da othrane novorođenčad. Razlog zašto su aristokratkinje odustajale od dojenja nije bio očuvanje izgleda grudi, nego su što pre želele da rađaju nove naslednike, a znale su da ih održavanje laktacije u tome sprečava, suzbijanjem plodnosti.

Ipak, da budemo realni i iskreni ne postoji devojka danas koja u svojim tinejdžerskim godinama ne posmatra rast svojih grudi, izgled, i s ponosom gleda dok bujaju i formiraju se kao da time potvrđuju prelazak iz deteta u ženu.

Kroz  isto sam i sama prolazila pre 20-ak godina, ponosna na taj deo tela. Nije bila potrebna potvrda bilo kog muškarca o njihovoj lepoti, ja sam (uz povremeno divljenje sopstvene mame i sestre!) bila zadovoljna i srećna svaki put kada bih se pogledala naga u ogledalu. Meni samoj su bile baš potaman. Jedre, ni male , ni velike, s bradavicama koje su gledale na gore, i nije bilo potrebno smestiti ih u bilo kakav brushalter da ih dovede u privlačno stanje.

Posebno u tim kritičnim godinama odrastanja , gde sa mnogim delovima tela nisam bila zadovoljna (noge, kriv nos, pege na licu…) moje dve dojke su bile moja dika i ponos! Iako sam oduvek želela da budem mama, u godinama pre nego što sam prvi put ostala trudna grudi i dojenje mi nisu uopšte pripadali istoj rečenici. A skoro sam sigurna da se sve žene osećaju slično pre začeća.

Ne znam da li ste znali, ženske grudi započinju svoj rast i razvoj još dok smo bebe u maminom stomaku, nastavljaju u pubertetu, a završavaju svoje formiranje tek kad prvi put ostanemo trudni u pripremi za laktaciju. Dojke se sastoje od mlečnih žlezda, mlečnih kanala, masnog tkiva, bradavice, areole i kože. U sebi nemaju mišić ali ih grudni mišić (pectoralis) iza njih pridržava.

Dakle vraćamo se na pitanje da li dojenje pogoršava izgled grudi?

Jednostavan odgovor na ovo pitanje ne postoji.  Možda je najjednostavnije reći i da i ne.

Kada bi bili u mogućnosti da posmatramo paralelno istu mamu, istih godina, s istim brojem trudnoća, istom ishranom i da na jednoj strani bude jedna koja ima iskustvo dojenja i jedna koja nema onda bi sa sigurnošću mogli da utvrdimo da li i kako dojenje utiče na izgled grudi. Drugim rečima, mi ne znamo da li bi grudi mame dojilje izgledale drugačije da nije dojila.

Mnogo faktora utiče na promenu izgleda grudi. Neki od njih su gubitak/dobitak na težini nakon porođaja, broj trudnoća, veličina grudi, vlažnost i rastegljivost kože. U mojoj profesiji kao savetnica za laktaciju, videla sam stotine različitih grudi u raznim fazama dojenja. Neke izgledaju kao sa naslovnica  i ako npr. doje blizance, dok su neke opuštenije i ne baš na prvi pogled vizuelno lepe. Ali, sve mame ih sa ponosom nose i iskorišćavaju maksimalno ono što je priroda nama ženama dala, a to je da proizvodimo mleko!

Što se mene tiče, nakon dva porođaja i ukupnog dojiljskog staža od 4 godine, mogu iskreno da kažem da su grudi izgubile onaj svoj holivudski sjaj! Da li bih trampila njihov meni nekad veličanstven izgled u zamenu za nedojenje? Nikad. Zadovoljstvo i ponos koje nosim što su oboje dece isključivo dojeni, nadomešćuju njihov trenutan izgled. Oslanjam se na vežbe koje ih izdižu koliko je potrebno. A i s godinama su mi noge sve lepše, kriv nos mi daje karakter licu, a i pegice su sve više u modi.

Autor: Marija Taraba
Foto: Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: