Zašto u porođaju ne treba žuriti

Konačno u vašim rukama

Vreme unutar vas i vreme spolja – to nije isto vreme. Za vas vašoj trundnoći nikad kraja, dok nekome ko vas posmatra spolja vreme vaše trudnoće je „proletelo“.

Vaša trudnoća je vreme unutar vas i ono je 9 meseci = 40 nedelja = 266 dana.

Nakon svih tih noći i dana, ko u porođaju žuri? Da li žure mama i beba ili žuri osoblje, babica i lekar ?

Mama i beba žure onoliko koliko je to određeno njihovim karakterima, jednim delom. Možda je mama energična, ali dete nije i obrnuto. Ali na stranu njihovi karakteri. Put koji beba treba da prođe zavisi od podešenosti mame. Da li će mu na tom putu biti lakše ili teže, zavisi od toga da li je mama prepuštena kontrakcijama u porođaju, povezana sa bebom ili je nedovoljno prisutna, možda ima strah kojeg nije svesna, pa stoji u porođaju i grlić se ne otvara.

A možda je okružena ljudima koji joj prenose svoju energiju straha i bojazni, pa i to može da uspori porođaj. Nekome je potrebno više, nekome manje. Ispoštujte svo potrebno vreme i tražite ga za sebe i bebu. Ne brinite koliko god da traje potrebno je da traje upravo toliko, kako bi ste se sinhronizovali sa vašim detetom, sobom i okolinom, i podržali ga na njegovom putu dolaska na ovaj svet.

Bebac se ljuljuškao u vašoj materici punih 9 meseci i sada mu je, potrebno „njegovo“ vreme da doputuje do vas. Zamislite taj momenat bebinog izlaska kao vašu mogućnost da ga prvi put zagrlite upravo tim putevima kojima bebac na ovaj svet dolazi i onda to neće biti “guranje” već vaš prvi zagrljaj.

I mama i beba izvešće taj ples u svom ritmu, ukoliko nema veštačkog ubrzanja (čitaj indukcija). Kada biste vi bili na bebinom mestu (a svakako ste na tom mestu bili) između toga da budete katapultirani u svemir ili da nežno poletite bez da osetite promenu pritiska na različitim visinama, šta biste izabrali?

Porođaj je zajednički ples mame i bebe u kome se razdvajaju, da bi se ponovo spojili u ovoj dimenziji postojanja.

Autor: Nataša Vukićević

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: