Dan planete Zemlje iz ugla deteta

Dan planete Zemlje

Prošlog veka, 1970.godine ustanovljen je Međunarodni dan planete Zemlje. Naravno da je svaki dan, dan planete zemlje, ali obeležavamo ga danas.

Deci predškolskog uzrasta nije lako objasniti da živimo na jednoj lopti koja se brzo okreće oko svoje ose i pri tom mi to ništa ne osećamo, sem što registrujemo smenu dana i noći. Imamo li svest uronjeni u svakodnevne probleme da ne tako duboko u zemlji je ustvari užarena lopta. Sve su to za decu apstraktne pojave.

Ali uvek je vreme da sa decom provodite vreme u prirodi, parku, šumi. Da mu ukažete na važnost malih mrava i šta oni rade, a šta rade pčele bez kojih ničeg ne bi bilo, ni cveta ni ploda, ni meda.

Učite vaše mališane da posmatraju travke i život manje vidljiv. Svako dete voli da mu na prst sleti bubamara, a kada to iskoristite da ga naučite i pesmicu „Let, let, bubamaro…“ svakako će voleti ta mala stvorenja.

Duvajte zajedno maslačak, poput vetra, a ponekad uberite zajedno neko samoniklo bilje, koje kasnije možete staviti u jelo, ako ste ga brali u manje zagađenoj sredini. Na taj način vaše dete će razumeti da je ova planeta njegov dom, za koji mudriji od nas kažu „da ga nismo nasledili od predaka, već pozajmili od potomaka“.

Važno je da razumemo koliko štete svakog dana nanosimo našem domu i da svakog dana usvojimo neku novu naviku, kojom ćemo tu štetu bar malkice umanjiti. To je jedini put koji nam preostaje, ukoliko ne želimo u potpunosti da isečemo granu na kojoj sedimo.

Srećan nam Dan planete Zemlje!

Autor: Nataša Vukićević

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: