Svaki je dan mali život

Naslov je rečenica Patrijarha Pavla, koja me je inspirisala ovih dana praznika koji su za nama. Videla sam i čula da su mnogi proveli praznike u krugu porodice, ali je takođe bilo mnogo ljudi na društvenim mrežama. Kao da nismo živi, ako se ne vidimo na FB, IG, Tik Toku. Sve u životu ima svoje dobre i loše strane. Način današnjeg života ne ostavlja nam dovoljno vremena za društveni život. I eto mogućnosti da bogat društveni život imamo uprkos svemu, baš zahvaljujući tim istim društvenim mrežama.

To preko društvenih mreža je i teže i lakše. Lakše je prikazati da blistamo, da nam je kuća blistava, deca čista i umivena, enterijer kao iz slika…potrebno je dobro kadrirati, izbeći nered, poneku fleku, skloniti džumbus sa stola, staviti par filtera i eto slike savršenstva. Ranije kada smo dočekivali goste i prijatelje, tome bi prethodila ozbiljna čišćenja kuće, spremanje kolača, ručka i ostalih grickalica. Znači i tada i danas nam je bilo bitno da ostavimo utisak savršenstva. A kad bolje razmislimo šta to stvarno mi želimo i zbog čega.

Uglavnom želimo da razmenimo utiske, osećanja, misli o svom životu. I kolilko god ranije bilo potrebno rada uložiti u pripremu ručka za prijatelje, ipak smo živom rečju mogli drugog i sebe osetiti u stvarnosti. U tom bliskom dodiru sa drugim uvek bismo oplemenili svoje utiske i videli dobrotu u čoveku uživo. Kao u ogledalu.

Danas je teško prozreti ko je koliko iskren, jer sve izgleda bajno na prvi pogled, a malo je stvarnih dodira sa ljudima. I sve ostaje na predstavama koje jedni za druge pravimo. A posebnu čar pojedinima predstavlja raspravljanje i dokazivanje da je baš naš stav onaj ispravni po pitanju odgoja dece, njihove ishrane, vrtića, škole. Svi smo tako mnogo savetodavni, a tako malo spremni da usvojimo, promenimo i prihvatimo. Osakaćeni za jednu toplu dimenziju svakog stvarnog susreta, mi tapkamo u pretpostavkama o tome ko smo, šta smo i gde smo.

Bilo bi lepo kada bi se desetina, ma neka bude i mali stoti deo naših interakcija na društvenim mrežama preselio u naš stvarni život. Zato pozovite decu iz komšiluka na palačinke i napravite im druženje za pamćenje. Izađite napolje sa svojom decom i pokažite im igre svog detinjstva: lastiš, hula hop, između dve vatre, badminton…

Budite živi i živahni u ovoj stvarnosti, jer svaki je dan mali život, zar ne?

N.V., redakcija Mamino ćoše

One thought on “Svaki je dan mali život

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: