Zima, zima pa neka je

Ovih dana je temperatura u pojedinim delovima naše zemlje u minusu većem ili manjem, na planinama ima snega, dok u gradovima uglavnom nema. Kako se prilagođavate zimi i da li je volite, uticaće sutra na to kako vaša deca doživljavaju zimu.

Ne tako davno zime su bile sa mnogo više snega, a samim tim i sa mnogo više snežnih radosti za mališane. Grudvanje, sankanje, pravljenje Sneška Belića i ostale igrarije u snegu danas su mnogo manje dostupne našim mališanima. Klima se menja i zime su sve blaže i sa sve manje snega.

Ako imate mogućnosti, odvedite decu na sneg, na obližnju planinu kako bi oni iskusili sve ono što ste vi mogli kada ste bili mali. Šteta je ako ne upoznaju radosti na snegu. Sa zimskim gumama i lancima, moći ćete da se upustite u jednu takvu snežnu vikend avanturu.

Poznato je da u Rusiji i severno evropskim zemljama deca čak i mala spavaju u kolicima na spoljašnjim niskim temperaturama. U ruskim vrtićima postoji praksa polivanja hladnom vodom na snegu, kada sva dečica istrče u kupaćim kostimima. Na taj način pripremaju decu da životno lakše podnose niske temperature i da kroz zimu prođu zdrava i bez kijavice.

Naša tela su vrlo prilagodljiva i veoma zahvalna pri takvim snežnim izazovima. U Finskoj, Danskoj i Švedskoj, sve je to upotpunjeno neizostavnom saunom, pa su konstrasti hladnog i toplog još veći. Blagodet za cirkulaciju, pa deca nikada posle takvih iskustava ne boluju od hladnih ruku, nogu i kijavice.

Ako imate prilike da ovo i lično isprobate, iskoristite priliku i uverite se sami. Protrčite bosi po snegu, istrljajte se po rukama i nogama, ko može i po grudima. Videćete kako će vam se nakon takvih rituala popraviti raspoloženje i kako ćete ceo dan biti sveži i zadovoljni. Dozvolite i vašoj deci ovakva iskustva uz prisećanje na pesmicu Jove Jovanovića Zmaja „Zima, zima e pa šta je, ako je zima nije lav, zima, zima, pa neka je, ne boji se ko je zdrav…“

Verujemo da je čika Jova Zmaj sve ovo dobro znao i u isto verovao.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: