Zanimljiva pitanja za vašu decu

Pitanja podstiču radoznalost. Da nema pitanja nikada ne bismo znali tako mnogo odgovora i ne bismo spoznavali stvarnost oko sebe. Verovatno se pitate svakog dana kako da postignete sve u tom danu, koliko vam treba vremena za određenu aktivnost, šta da spremite za ručak i kad bolje razmislite pitanja su svakodnevica u glavama svih nas.

Koliko toga se tek pitaju naša deca od kako progovore i šta sve ona žele da saznaju, to svakako znate i svedočite tome svakog dana. Nekada postavljaju baš teška pitanja i teraju nas da se zamislimo iznova na tako puno suštinskih pitanja.

Ovim kratkim tekstom želimo da vas podsetimo na pitanja koja možda niste stigli da postavite deci, zbog mnogobrojnih obaveza koje imate svakog dana, a koja su zanimljiva iz više razloga. To su pitanja koja će vašu decu iznenaditi, jer izlaze iz uobičajenih šabolna „Kako je bilo u vrtiću? Šta je bilo za ručak? Da li si sve pojeo/la?…“

To su takođe pitanja koja će vašem detetu biti potvrda da vas ono izistinski zanima. I na kraju to su pitanja koja će vašu decu naučiti da posmatraju sama sebe, da osluškuju svoja osećanja i svoje misli unutar sebe, što je izuzetno važno za njihov razvoj i razumevanje sebe i drugih. Pa da krenemo sa zanimljivim pitanjima koja možete ponekad sporadično postaviti svojoj deci. Svakako ne bi trebalo da ih „izbombardujete“ sa svim pitanjima odjednom.

  • Da li si danas bio/la ljubazan prema nekom?
  • Da li te je nešto nasmejalo danas?
  • Da li si čuo/la nešto novo danas?
  • Da li si danas pokušao/la da uradiš nešto što nikada pre nisi?
  • Da li je neko danas prema tebi bio ljubazan, rekao ti izvini ili nešto slično?
  • Da li postoji neko kome bi voleo/la da se zahvališ danas?
  • Da li si danas uradio/la nešto nešto što ti je bilo baš teško?
  • Na čemu si danas zahvalan/a?
  • Da li postoji nešto ili neko ko te je danas inspirisao/la?

Nakon svih ovih pitanja, par napomena. Važno je da svako pojedinačno pitanje postavite u pravo vreme i na pravom mestu. Nemojte biti nestrpljivi i pokušajte da osetite i to vreme i to mesto. Od toga zavisi i kakav ćete odgovor dobiti. Takođe se potrudite da to postavljanje pitanja sa vaše strane bude spontano, a ne nametljivo. Naravno ukoliko vas odgovori na ova pitanja iskreno zanimaju. Deca imaju nepogrešiv „unutrašnji metar“ za našu iskrenost, za naša osećanja i znaju da razlikuju sve te neke suptilne stvari, na koje možda često ne obratimo pažnju razmišljajući „kako su oni još mali da razumeju“ kako se vi osećate i slično. Sve je upravo suprotno tome. Oni uvek nepogrešivo, po boji vašeg glasa, po vašoj mimici i vašim kretnjama znaju veoma dobro da osete kako se vi osećate.

Zato neka vam ova pitanja budu tek smernice za razmišljanje u jednom novom pravcu produbljivanja odnosa sa vašim detetom. Naravno da bi bilo zanimljivo da ova ista pitanja postavite sebi samima svakog dana i da se suočite sa kvalitetom vašeg života ili sa pitanjem da li je vaš život postao „prevelika rutina i navika“. Možda će vas upravo ova pitanja inspirisati na stalno uvođenje novina u vaše dane i na više avantura zasebnih ili zajedničkih.

Ovo je samo jedan od načina da produbite svoj i detetov unutrašnji svet, na kome je „sazidan svet“ vašeg života. Uživajte na putovanju međusobnog upoznavanja.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: